друкувати


Заява прем’єра про продаж мільйона га державних земель — послуга олігархам — Новак

1 березня 2016, 13:38

Заява Яценюка про продаж землі – це заява не прем’єр-міністра України, а перш за все представника олігархату, який прагне за безцінок скупити найкращі українські землі. Про це повідомляє український економіст Андрій Новак.

«Пов’язана вона найімовірніше з бажанням прем’єра утриматися на посаді і задобрити тих, хто ним керує. Не виключаю, що після цієї заяви під Кабміном можна очікувати на масові протестні акції за відставку прем’єра. А ВР знайде достатню кількість голосів для прийняття цього рішення. Оскільки наше суспільство не готове до продажу землі, плюс — не сприяє цьому соціально-економічна ситуація», — написав він.

За його словами, для продажу землі спочатку потрібно зробити повноцінний кадастр землі, потім розробити відповідні закони і лише після цього приступати до продажу в повноцінному значенні цього слова. Всю землю треба поділити на 5 категорій: земля поблизу житла, земля навколо промислових та господарських об’єктів, неприваблива земля з точки зору якості та ландшафту, рекреаційна та заповідна земля і земля с/г призначення. Продавати за умови відповідного законодавства можна лише землю з перших трьох категорій.

«В жодному разі не можна продавати землі рекреаційного та заповідного, а також с/г призначення. Для останніх — взагалі має бути триступенева оренда. Спочатку таку землю здають в оренду на 7 років, тобто на мінімальний аграрний цикл. Якщо орендар експлуатує угіддя згідно з технологіями, тобто не виснажує їх однією культурою і т.д., тоді наступні 15 років оренди. В разі продовження хороших практик — наступні умовні 49 років оренди. Лише так. Інакше – продаж землі означатиме, що звичайні українські селяни ніколи не зможуть собі придбати землю, оскільки її одразу скуплять за безцінок за прикладом української приватизації», — додав Новак.