друкувати


Не за призначенням використовується близько 640 тис. га земель НААН — експерт

1 березня 2016, 10:28

Нецільове використання земель аграрної науки існує, але завуальоване під оренду (договори спільного використання), суборенду та коли землями, фактично, користуються приватні структури. Про це в ексклюзивному інтерв'ю AgroPolit.com розповів проектний менеджер аграрної реформи Національної ради реформ Олег Проценко.

За його словами, це і є нецільовим використанням земель НААН. Також мають місце випадки, коли президія НААН надає дозвіл на вилучення частини земель, наприклад, для передачі громадянину товариства «М» і на підставі такого рішення районні державні адміністрації дають право на вилучені землі. 

«Саме завдяки таким схемам сьогодні у розпорядженні НААН залишилось лише 360 тис. га землі з 1 млн га, яка вона мала на своєму балансі. Подібні питання лежать в компетенції правоохоронних органів. Саме вони повинні розслідувати такі справи», — говорить експерт. 

Прямого законодавчого механізму сьогодні не існує, бо всі ці схеми є напівлегальними чи прихованими. Звісно, є механізми як легалізують таку оренду, але з іншого боку – незаконна оренда земель має бути під контролем правоохоронної системи», — додав він.