друкувати


В 13 областях України діє карантин через АЧС

12 квітня 2017, 09:52

Карантин через спалахи небезпечного вірусного захворювання – африканської чуми свиней - діє в 23 населених пунктах в 13 областях України. Про це повідомила прес-служба Державної служби з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів.

«Станом на 10 квітня карантин продовжує діяти в 23 неблагополучних пунктах з АЧС», – йдеться в повідомленні.

Найбільше таких пунктів зафіксовано в Донецькій (4), Запорізькій (3), Миколаївській, Херсонській, Хмельницькій, Київській і Вінницькій (по 2) областях. У місцях, де оголошено карантин, вводяться обмежувальні заходи, блокується переміщення свиней та продукції тваринництва, вилучається худобу, проводиться дезінфекція. Карантин у населеному пункті оголошується на 40 днів. Якщо за цей час ветеринари не виявлять на його території нові спалахи, такий населений пункт вважається оздоровленим.

За даними Держпродспоживслужби, при проведенні заходів по ліквідації АЧС з 2012 року ветеринари вилучили і знищили понад 127 тисяч голів свиней. Зокрема, з початку поточного року - понад 4,8 тисячі голів. Згідно з повідомленням, за останні 5 років вони оздоровили 189 з 212 неблагополучних щодо АЧС пунктів. При цьому в оздоровлених пунктах не було зареєстровано жодного випадку повторного захворювання. У відомстві додали, що однією з основних причин поширення вірусу АЧС є відсутність дієвого контролю при внутрішньодержавному переміщення живих тварин і сировини у зв'язку з ліквідацією ветеринарної міліції та відсутністю відповідних повноважень у Національній поліції.

Також поширенню захворювання сприяє торгівля тваринами на стихійних ринках, подвірний забій свиней і реалізація продуктів їх забою, нехтування елементарними заходами біобезпеки, в переважній більшості в особистих підсобних господарствах громадян і дрібних спеціалізованих підприємствах, маленькі штрафи за поширення хвороби і т. д.

Враховуючи динаміку поширення захворювання, у 2017 році можна очікувати 200 випадків захворювання. Всього з початку поточного року ветеринари зареєстрували в Україні 64 спалаху АЧС проти 91 за весь минулий рік.

УНІАН