друкувати


Жан-Жак Ерве: відкривати ринок землі поступово – вірне рішення

11 квітня 2017, 08:28

Поетапне впровадження ринку землі сільськогосподарського призначення і фокус на фермерів в плані допуску до вільного ринку землі – правильне рішення. Про це заявив в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com розповів один із постійних міжнародних друзів України, колишній банкір і радник правління із сільськогосподарських питань банку «CréditAgricole», академік аграрних наук України та Франції Жан-Жак Ерве. 

На його думку, позитивним показником впровадження першого етапу земельної реформи має стати збільшення кількості малих та середніх виробників.

 

Одна з найскладніших реформ у будь-якій країні – земельна. Але саме вона дуже важлива для подальшого економічного розвитку. Показником якісного запровадження вільного обігу земель сільськогосподарського призначення стане збільшення кількості малих та середніх виробників. Коли за 15 років кількість великих підприємств не зміниться, а маленьких стане у тисячу разів більше – значить, фокус вибрали правильно. Акцент на дрібних і середніх – це правильно», – стверджує він.

Ерве впевнений, що у разі виникнення негативних явищ на якомусь з етапів впровадження земельної реформи, до стратегії треба вносити правки.  

Сьогодні уже не стоїть питання: «Продавати чи ні землю?». У Конституції України все вже давно написано, ще 20 років тому, – продавати. Наразі питання полягає в іншому: як це буде відбуватися. Потрібно чітко визначити земельну стратегію і крок за кроком її впроваджувати. Уряду та Мінагрополітики слід звернути увагу на дві речі: перша – державне регулювання ринку, друга – передбачення механізму автоматичного внесення правок у план земельної реформи після її запуску, щоб мінімізувати можливі ризики», – каже експерт.

Успіх поступового відкриття ринку землі, Жан-Жак Ерве розповів на досвіді інших країн.  

Правильним буде відкривати ринок землі саме поступово. Не треба із цим поспішати, доки  економічна ситуація не стабілізується. Через це проходили європейські країни: Польща, наприклад, спочатку взяла 10-річну паузу до запуску ринку, а зараз знову перенесла дату допуску іноземців до купівлі сільськогосподарської землі. Щоб реформа по-справжньому запрацювала, завжди потрібен час. Автоматично результату не буде. Щоб побачити ефект від земельної реформи, потрібно щонайменше 5 –7 років. За цей час ви зрозумієте, як це позначиться на інвестиціях в АПК і загалом – на економіці, як зміниться структура власників землі тощо». 

Нагадаємо, раніше в інтерв’ю AgroPolit.com заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк розповів, що при відкритті ринку землі с/г призначення пропонується надавати 200 га в одні руки і тільки громадянам України.