друкувати


Українські фермери скоротили споживання енергоносіїв на 85%

10 квітня 2017, 08:28

У Національному науковому центрі «Інститут аграрної економіки» порахували, скільки палива використовували українські фермери на початку 90-х, і скільки використовують зараз. Про це повідомив доктор економічних наук, завідувач відділу ринку матеріально-технічних ресурсів ННЦ Олександр Захарчук.

У 1990 році сільгосппідприємства використовували близько 60 кг умовного палива на кожні 1000 грн валової продукції (за цінами 2010 року), а вже у 2015 році відповідний показник становив 10 кг палива.

Таким чином, енергомісткість аграрної продукції знизилася за 25 років аж у 6 разів.

За розрахунками науковців інституту, використання дизельного пального знизилося вчетверо, а бензину – взагалі у 12 разів.

Найголовнішою причиною Захарчук називає те, що сільгосппідприємства стали приватними, що докорінно змінило ставлення фермерів до використання енергоносіїв. Також на розрахунки вплинуло те, що транспортні роботи стали виконувати сторонні організації, а не самі фермери. Ще експерт назвав обґрунтуванням «поширення практики продажу врожаю на умовах франко-тік, франко-елеватор та навіть франко-поле», коли транспортні витрати оплачують самі покупці сільськогосподарської продукції.

Енерголайф.інфо