друкувати


Україна займає 12% світового ринку зерна

5 квітня 2017, 14:31

На тренди світового продовольчого ринку впливають демографічні, кліматичні та економічні показники останніх років. Про це заявила заступник міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковалева під час XIV Міжнародної конференції «Зерно Причорномор’я: вітер змін» пише кореспондент Latifundist.com.

«Перед Україною стоять зобов’язання, прийнятих на себе країнами в сфері глобального розвитку таких як «Агенда 2030» та Паризька конвенція, вимагають від керівництва держав та бізнесу адаптації до нових умов. Сьогодні Україна експортує сільгосппродукцію в 190 країн світу. За підсумками 2016 року Україна займає 12% світового ринку зерна, 4 місце з експорту кукурудзи, 6 місце з торгівлі пшеницею», – повідомила вона.

Разом з цим збільшення українського експорту зернових збільшує його пропозицію, і відповідно знижує світові ціни. Про це заявив директор компанії «Украгроконсалнт» Сергій Феофілов.

В умовах низьких цін важливі не стільки обсяги продажів, скільки прибуток від експорту зерна. Зрозуміло, з урахуванням девальвації гривні експорт зернових сприяв збільшенню прибутків сільгоспвиробників в Україні у національній валюті. Але українському АПК необхідно впроваджувати передові технології, так як за рахунок нарощування обсягів виробництва збільшити прибуток найближчим часом буде неможливо», – підкреслив Сергій Феофілов.

В свою чергу президент Української аграрної конфедерації (УАК) Леонід Козаченко повідомив, що Україні необхідно $ 60-70 млрд інвестицій, щоб подвоїти виробництво агропродукції. 

Згідно з даними FAO, Україна може годувати 150 млн людей. В Україні є проблеми, але ми їх вирішуємо, щоб знову стати лідером з виробництва сільгосппродукції в світі», – підсумував Леонід Козаченко.

Французький економіст Філіп Шальман, заявив, що ціни на агропродукцію в світі будуть на низькому рівні до 2020 року, поки на світові аграрні тенденції не вплине зростання попиту на індійському та африканському ринку.