друкувати


Урядом затверджено пріоритети Мінекономрозвитку до 2020 року

3 квітня 2017, 18:31

Кабінет Міністрів України затвердив Середньостроковий план пріоритетних дій до 2020 року та план пріоритетних дій на 2017 рік, до розробки якого долучилися всі міністерства. Про це повідомляє прес-служба Мінекономрозвитку.

До плану дій Уряду в сфері діяльності Міністерства економічного розвитку і торгівлі України увійшли шість напрямків: дерегуляція, управління державною власністю та приватизація, публічні закупівлі, розвиток інновацій, покращення інвестиційного клімату та розвиток українського експорту.

Дерегуляція, розвиток підприємництва та конкуренції. Головна мета, якої планується досягнути: перетворення економіки України на висококонкурентну економіку, зменшення втручання держави в економічну діяльність, розвинута, високорентабельна та інтегрована у світовий ринок галузь туризму і курортів. Кроками її досягнення стане зменшення кількості регуляторних бар’єрів для створення та розвитку бізнесу; зменшення надмірного рівня концентрації та монополізація окремих ринків товарів і послуг; створення всеохоплюючої та ефективної системи підтримки малого та середнього підприємництва з боку держави та міжнародної спільноти; розвиток галузей, орієнтованих на експорт сировини.

Управління державною власністю та приватизація. Головна мета: максимально усунути доступ політиків до державних підприємств/активів, щоб мінімізувати вплив держави на діяльність держпідприємств; підвищити конкуренцію у відповідних секторах та конкурентоздатність української економіки в цілому; збільшити надходження – чи то від продажу цих підприємств/активів, чи то від податків, які сплачуватимуть підприємства, що залишаться державними, але стануть ефективними.

Розвиток публічних закупівель.  Головна мета: побудова здорової екосистеми публічних закупівель, що спирається на взаємодію бізнесу, влади та громадянського суспільства, є простою, прозорою, справедливою та сучасною, дозволяє купувати з оптимальним співвідношенням “ціна/якість”. Ключові кроки: підвищення рівня професіоналізму закупівельників; збільшення рівня конкуренції і в тендерах, завдяки  збільшення рівня довіри бізнесу до держав.

Розвиток інновацій та реформа у сфері інтелектуальної власності. Головна мета: трансформація економіки України із сировинної у інноваційну. Досягти цього планується за рахунок запровадження ефективної державної політики у сфері інновацій для розвитку стартапів та інноваційного бізнесу,  створення моделі державної підтримки розвитку інновацій та прпинення відтоку талантів у всіх сферах діяльності.

Розвиток промислового виробництва та залучення інвестицій. Головна мета: перетворення моделі економіки України зі сировинної на високотехнологічну та висококонкурентну. Ключові напрямки для її досягнення: розвиток промислового виробництва та інфраструктури, захист прав інвесторів та розвиток державно-приватного партнерства, зняття бар’єрів для експорту українським бізнесом.

Розвиток експорту та розширення зовнішньоекономічних зв’язків. Головна мета: розширення та диверсифікація зовнішньоекономічних зв’язків України, розвиток експорту товарів та послуг. Інструментами її досягнення виступають збільшення можливостей для преференційного експорту українських товарів з високою доданою вартістю та їх присутності на міжнародних ринках, створення ефективної системи розвитку та підтримки експорту, гармонізація українського законодавства із законодавством ЄС у сфері технічного регулювання та оновлення гармонізованих європейських стандартів.