друкувати


Запам'ятайте цей день – Президент про запуск автоматичного відшкодування ПДВ

3 квітня 2017, 17:59

Електронний реєстр автоматичного відшкодування податків на додану вартість, забезпечить ефективний, прозорий громадський контроль за всім механізмом повернення ПДВ. Про це наголосив Президент України Петро Порошенко на нараді щодо початку роботи в Україні автоматичного відшкодування ПДВ, передає прес-служба голови держави.

Петро Порошенко назвав дуже важливим початок роботи системи автоматичного відшкодування ПДВ, адже тривалий час замість прозорої роботи відбувались лише спекуляції у цій сфері.

Україна до цього дня йшла з 1996 року. 21 рік українські підприємці, українські бізнесмени чекали прозорості відшкодування податку на додану вартість. 21 рік, на жаль, система відшкодування ПДВ живила корупціонерів, які за непрозорі механізми відшкодування часто-густо отримували хабарі. 21 рік, на жаль, з повітря бралися кошти, витягувалися з державного бюджету. І це мало величезні негативні наслідки для економіки», ― наголосив він.

Серед переваг роботи системи Петро Порошенко назвав скасування ручного режиму відшкодування податку і повну автоматизацію процесу: у реєстрі кожен зможе проконтролювати дату внесення заявки на відшкодування, податок відшкодовуватиметься виключно у хронологічному порядку, система перевірок буде публічною, з обґрунтуваннями та визначеним терміном.

Передача висновку стане чітко контрольованою під визначеним терміном і ніхто не зможе відтермінувати без пояснень або скасувати чи вилучити з реєстру того чи іншого суб’єкта-платника податків», ― зазначив глава держави.

Президент зазначив, що останнім часом ситуація з відшкодування ПДВ кардинально змінювалася в кращий бік, але при цьому наголосив, що цей процес продовжував керуватися у ручному режимі.

Приходить інвестор, звертається до Президента, до керівника Уряду і ми займаємось конкретним кейсом і забезпечуємо відшкодування. Сьогодні головне – не треба звертатися. Відшкодування має відбуватися автоматично», ― заявив Петро Порошенко.

Він підкреслив, що нова система створена за європейською моделлю адміністрування ПДВ, на відміну від тої, що існувала в Україні – хибна практика адміністрування цього податку в непрозорих умовах.

На сьогоднішній день ми стверджуємо – реалізація руху до Європейського Союзу полягає в тому числі в автоматичному і ефективному, безкорупційному відшкодуванні податку на додану вартість», ― стверджує Президент України Петро Порошенко.

Міністр фінансів Олександр Данилюк продемонстрував учасникам наради роботу реєстру, який розміщено на сайті Мінфіну. Він, зокрема, повідомив що у реєстрі відображаються відомості про дату подання заявки на відшкодування ПДВ, підприємство, суму, що заявляється для відшкодування, а також інформацію про перерахування казначейством коштів на рахунки підприємців. За його словами, всю вхідну інформацію в електронний реєстр автоматичного відшкодування ПДВ формує ДФС на підставі заявок бізнесу і закріплює ці дані електронним цифровим підписом. Міністр зазначив, що до 1 липня реєстр працює в тестовому режимі і в цей період здійснюватиметься постійний моніторинг його роботи, а також прийматимуться зауваження щодо недоліків функціонування і проводитиметься робота з їх усунення.