друкувати


Дефіцит мінеральних добрив на внутрішньому ринку вже перевищив 30%

3 квітня 2017, 09:05

Нестача мінеральних добрив на внутрішньому ринку посилюється – їх дефіцит вже перевалив за третину. Про це говориться в аналітичних даних, розповсюджених «Союзом хіміків України» (СХУ) та Федерацією роботодавців України (ФРУ).

Згідно з наведеними розрахунками, дефіцит негативно вплине на АПК і загалом на економіку України. «Сформований на внутрішньому ринку дефіциту мінеральних добрив в розмірі 34% від потреби може привезти до зниження врожаю і зменшення експорту пшениці (на 10 млн. т), кукурудзи (на 5 млн. т), цукру і сої. В результаті цього Україна може недоотримати експортну виручку в розмірі $ 2,5 млрд», – наголошується в дослідженні.

Називається кілька причин виникнення дефіциту міндобрив. «Українські хімічні підприємства протягом серпня 2016 – березня 2017 року неодноразово запускалися і зупинялися через відсутність стабільного попиту на добрива українського виробництва. Це відбувалося на тлі дискусії про можливість антидемпінгових мит на імпортовані з Росії добрива. Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі МЕРТу після 18 місяців розслідування в грудні 2016 року прийняла рішення щодо введення антидемпінгових мит. Антидемпінгові мита повинні були почати діяти в лютому 2017 року, проте їх введення було відкладено. Спекуляції на тему введення-невведення мит привели до того, що українські хімічні підприємства не отримали передоплати в обсязі, достатньому для стабільної роботи в грудні-березні і задоволення попиту АПК України. На початку березня були припинені поставки газу на хімічні підприємства. З 7 березня три найбільших підприємства не виробляють добрива», – озвучується перша причина в повідомленні СХУ і ФРУ.

Друга – скорочення поставок добрив з Росії («ЄвроХім»): «У нинішніх умовах задовольнити попит за рахунок імпорту не представляється можливим. Максимальні обсяги зафіксовані поставок з РФ в період попереднього весняних посівних для аміачної селітри, за даними «Маркер», Груп становив 80 тис. т (одноразово в лютому 2015 році) при місячному рівні споживання в 200 тис. т; карбамід – 80 тис. т при місячному рівні потреби до 140 тис. тн; КАС – 50 тис. т. Транспортування КАС на початку весняної компанії обмежена погодними умовами та специфікою зберігання (наявність ємностей для зливу)».

Через збіг ряду факторів на внутрішньому ринку виник дефіцит мінеральних добрив азотної групи.

Загальна частка цієї групи добрив в споживанні в 2016 році м склала 75%. Розмір дефіциту по аміачній селітрі оцінюється в 25%, КАС – 39%, карбаміду – 40%. У перерахунку на діючу речовину (азот), дефіцит – 34%. Дефіцит призвів до затримки внесення добрив, що позначиться на врожайність основних культур », – відкидається в прес-релізі.

СХУ і ФРУ вважають, що попередити негативний економічні наслідки дефіциту ще можливо, зробивши два заходи:

- запустити мінімуму два хімічні підприємства (Черкаський Азот і Рівнеазот);

- створивши надалі нормальні умови для роботи ринку міндобрив, в тому числі, шляхом введення в дію рішення про застосування антидемпінгові мита відносно ряду іноземних виробників.