друкувати


Захистом споживачів займуться на державному рівні

31 березня 2017, 10:22

Кабінет міністрів України схвалив концепцію державної політики у сфері захисту прав споживачів до 2020 року. Про це повідомляє прес-служба уряду.

Права та реалізація прав споживачів в Україні несе декларативний характер, йдеться в документі. Через це, покупці не почуваються захищеними законом.

«На державному рівні не створена система реалізації європейського принципу «презумпції невинності» споживача, доступної та прозорої системи досудового розгляду скарг, реагування на результати незалежних споживчих досліджень тощо», – повідомляють у Кабінеті міністрів.

У концепції, пропонують підвищити роль громадських організацій з прав захисту споживачів, задля інформування та консультування українців.

Крім того, в Україні недооцінена роль громадського суспільства, зокрема об’єднань споживачів, в той час як в європейській практиці успішно застосовуються заходи з державної підтримки діяльності неурядових організацій. Такий підхід дозволяє більш ефективно використовувати ресурси в питаннях інформування, консультування, споживчої освіти, визначення загроз, моніторингу ринку, контролю за виконанням органами державної влади своїх функцій, запобігання виникненню корупційних ризиків тощо», –  відмітили в уряді. 

У Концепції проголошуються такі принципи:

Реалізація Концепції дасть можливість забезпечити: