друкувати


МЕРТ відкрило завісу угоди ЗВТ з Канадою

29 березня 2017, 18:25

Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) презентувало перелік агропродукції, яка постачатиметься за квотами в рамках зони вільної торгівлі (ЗВТ) з Канадою. Про це йдеться у доповіді викладеної на сайті МЕРТ .

Нагадаємо, що 8 березня сенат Канади майже одностайно підтримав ЗВТ з Україною. А 14 березня Верховна Рада ратифікувала її.

Експорт українських товарів до Канади

3 моменту набуття чинності Угодою, Канада відкриє для українських експортерів 98 % свого ринку товарів. Але ЗВТ передбачає квоти лише на 22 аграрні групи українських товарів:

Інші товари з моменту набуття чинності ЗВТ ввозитимуться до Канади без мита.

Імпорт канадських товарів до України

Зі свого боку Україна зобов'язалася: здійснити повну лібералізацію для 72% товарів та скасувати ввізні мита з використанням перехідних періодів (З, 5 та 7 років) для 27 % товарів, впровадити часткову лібералізацію для чутливих сільськогосподарських товарів.

Поетапне скасування ввізних мит:

3 роки – живі вівці та птиця, яловичина, баранина,  горіхи, продукція борошномельно-круп’яної промисловості, соуси, супи і заготовки тощо.

5 років – окремі субпродукти свиней, плоди та насіння олійних культур, інші жири та олія рослина тощо.

7 років – свинина свіжа та охолоджена молоко та вершки, яйця птиці, мед овочі, ковбаси тощо

Часткова лібералізація

М’ясо та субпродукти птиці морожені, масло тваринне, сир, маргарин та суміші тощо. Зокрема, на окрему продукцію м’яса птиці, щодо якої Україна має значний експортний потенціал, ставки ввізних мит знизяться лише на 20% протягом 7 років.

Тарифні квоти:

морожена свинина та субпродукти, сало.

Вилучено з режиму вільної торгівлі цукор (8 позицій).

З моменту набуття чинності угоди ЗВТ Канада може ввозити до України безмитно такі групи товарів:

Риба та морепродукти, зернові, арахіс, олійне насіння та плоди інших олійних культур, шоколад хлібобулочні і кондитерські вироби, соки фруктові, пиво, вино тощо.