друкувати


Мартинюк: 200 га в одні руки – це утворення середнього класу на селі 

29 березня 2017, 12:02

Пай у 200 гектарів на одну людину, який передбачає майбутній закон про відкриття ринку сільськогосподарських земель, це не спроба розірвати землі агрохолдингів, а розвиток середнього класу фермерів на селі. Про це в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк.

З його слів, законопроект про відкриття ринку землі сільськогосподарського призначення, який розробляє Мінагрополітики складний і потребує узгодженості дуже багатьох сторін.

Власне саме текст написати – недовго, головне питання – яка модель земельного ринку буде в ньому закладена. Позиція уряду полягає в тому, що в основу концепції ринку землі має бути покладено орієнтир на дрібних і середніх агровиробників. Наше завдання – створити пільговий період, коли землю зможуть купувати лише фермери. Конкуруватимуть гравці з однаковим чи принаймні співставним рівнем доходу, набором технологій тощо. Такий преференційний період буде досить тривалим – близько 10 років», – пояснив він.

Перший заступник пояснив, що обмеження, які будуть існувати в перші роки відкриття ринку с/г земель, потрібні як запобіжники, аби не допустити безладу та допоможуть створити середній клас фермерів.

Без обмежень щодо концентрації земель на ринку зміна власників землі після зняття мораторію буде просто блискавичною. А що відбудеться після цього в селі? Хаос. Виручені за паї гроші швидко скінчаться, а жити за щось потрібно. А великі, технологічні агрохолдинги не потребуватимуть робочої сили в достатній кількості щоб забезпечити роботою усіх селян. Тому рішення продавати в одні руки максимум 200 га землі – це стимулювання утворення середнього класу на селі», – додав Мартинюк.

На його думку, гарантувати право власності всім землекористувачам повинен законопроект «Про консолідацію земель». Він не дасть розірвати землі великих агрохолдингів.  

Подібні проблеми виникають і сьогодні: все більше власників забирають землі у холдингів і віддають фермерам, або починають самостійно займатись обробітком. Якщо кількість таких випадків буде зростати – це потенційна загроза дестабілізації земельного банку будь-якої агрокомпанії. Щоб запобігти руйнуванню існуючих бізнесів, в комплексі із законопроектом «Про обіг земель сільськогосподарського призначення» потрібно подавати на затвердження Ради законопроект «Про консолідацію земель». В ньому мають бути механізми, що дозволять на тривалий термін гарантувати право власності усім землекористувачам – великим, середнім, маленьким – після запуску ринку землі», – підкреслив Максим Мартинюк.