Земельний банк агрохолдингів може зменшитися на 20%
Земельний банк агрохолдингів може зменшитися на 20%

Холдинги не лобіюють питання відкриття ринку землі, бо для них вигідніше збереження статусу «кво». Про це в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк.

«Холдинги не лобіюють питання відкриття ринку землі. Для них вигідніший статус «кво» (оренда й заборона продажу землі – Ред.), бо це зменшує їхні виробничі затрати», – говорить він.

За його словами, якщо запустити ринок землі у тому вигляді, що фермери отримають першочергове право викупу землі, то може виникнути наступна ситуація.

Я прогнозую, що їхній (агрохолдингів - Авт.) сукупний земельний банк зменшиться на 20%. Це відбудеться не за одну секунду, але такий сценарій цілком вірогідний», – каже перший заступник.


Він також розповів, як уникнути руйнуванню агрохолдингів у процесі земреформи. На думку Мартинюка потрібно, прийняти допоміжний законопроект про консолідацію земель.

«Все більше власників забирають землі у холдингів і віддають фермерам, або починають самостійно займатись обробітком. Якщо кількість таких випадків буде зростати – це потенційна загроза дестабілізації земельного банку будь-якої агрокомпанії. Щоб запобігти руйнуванню існуючих бізнесів, в комплексі із законопроектом «Про обіг земель сільськогосподарського призначення» потрібно подавати на затвердження Ради законопроект «Про консолідацію земель». В ньому мають бути механізми, що дозволять на тривалий термін гарантувати право власності усім землекористувачам -великим, середнім, маленьким - після запуску ринку землі», – заявив Максим Мартинюк

Нагадаємо, як раніше писав AgroPolit.com голова компанії «Нібулон» Олексій Вадатурський спрогнозував «війну» у разі відкриття ринку земель сільськогосподарського призначення.

В той час, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк розповів AgroPolit.com про запобіжники для контрольованого запуску обігу с/г земель.

Місяць тому, міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий взяв участь у широкому обговоренні питань розвитку земельної реформи та держпідтримки АПК у рамках Національної платформи діалогу, яка відбулася в м. Хмельницькому. Метою заходу стало визначення оптимального формату проведення земельної реформи та формування переліку пропозицій.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

14 квітня 2017
Земельна реформа пострадянських країн – досвід Росії
ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПОСТРАДЯНСЬКИХ КРАЇН Пострадянські країни характеризуються низьким рівнем соціально-економічного розвитку, поширеною...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...