друкувати


Земельний банк агрохолдингів може зменшитися на 20%

24 березня 2017, 13:19

Холдинги не лобіюють питання відкриття ринку землі, бо для них вигідніше збереження статусу «кво». Про це в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк.

«Холдинги не лобіюють питання відкриття ринку землі. Для них вигідніший статус «кво» (оренда й заборона продажу землі – Ред.), бо це зменшує їхні виробничі затрати», – говорить він.

За його словами, якщо запустити ринок землі у тому вигляді, що фермери отримають першочергове право викупу землі, то може виникнути наступна ситуація.

Я прогнозую, що їхній (агрохолдингів - Авт.) сукупний земельний банк зменшиться на 20%. Це відбудеться не за одну секунду, але такий сценарій цілком вірогідний», – каже перший заступник.


Він також розповів, як уникнути руйнуванню агрохолдингів у процесі земреформи. На думку Мартинюка потрібно, прийняти допоміжний законопроект про консолідацію земель.

«Все більше власників забирають землі у холдингів і віддають фермерам, або починають самостійно займатись обробітком. Якщо кількість таких випадків буде зростати – це потенційна загроза дестабілізації земельного банку будь-якої агрокомпанії. Щоб запобігти руйнуванню існуючих бізнесів, в комплексі із законопроектом «Про обіг земель сільськогосподарського призначення» потрібно подавати на затвердження Ради законопроект «Про консолідацію земель». В ньому мають бути механізми, що дозволять на тривалий термін гарантувати право власності усім землекористувачам -великим, середнім, маленьким - після запуску ринку землі», – заявив Максим Мартинюк

Нагадаємо, як раніше писав AgroPolit.com голова компанії «Нібулон» Олексій Вадатурський спрогнозував «війну» у разі відкриття ринку земель сільськогосподарського призначення.

В той час, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк розповів AgroPolit.com про запобіжники для контрольованого запуску обігу с/г земель.

Місяць тому, міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий взяв участь у широкому обговоренні питань розвитку земельної реформи та держпідтримки АПК у рамках Національної платформи діалогу, яка відбулася в м. Хмельницькому. Метою заходу стало визначення оптимального формату проведення земельної реформи та формування переліку пропозицій.