друкувати


Державі передадуть у власність ліси без відповідних на те документів

23 березня 2017, 18:00

 Комітет аграрної політики та земельних відносин підтримав законопроект № 3019 «Про внесення змін до Земельного та Лісового кодексів України щодо усунення корупційної складової у сфері охорони та збереження земель лісогосподарського призначення». Про це у своєму Facebook написав голова підкомітету з питань земельних відносин Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Олег Кулініч.

Законопроектом пропонується надати право власності державним та комунальним лісогосподарським підприємствам, які отримали дозвіл на користування лісогосподарськими ділянками до 1 січня 2013 року лише за планово-картографічними матеріалами лісовпорядкування. 

«Законопроект пропонує внести зміни до Перехідних положень Земельного та Лісового кодексів України і визначити, що «до державної реєстрації права державних та комунальних лісогосподарських підприємств постійного користування земельною ділянкою лісогосподарського призначення, наданою у користування до 1 січня 2013 року, документами, які підтверджують це право на раніше надані землі, є планово-картографічні матеріали лісовпорядкування», – стверджує він.

За стверженням народного депутата, цей законопроект тимчасовий і потрібен лише для інвентарізації. Також він допоможе закріпити право постійного користування землями до того моменту поки це право не буде зареєстровано у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Слід зазначити, що запропоноване законопроектом положення, яке пропонується включити до Земельного кодексу України, вже присутнє у Лісовому кодексі України. Проте Лісовий кодекс України не є спеціальним законом у сфері набуття і реалізації прав на земельні ділянки, а відсутність вищезгаданої норми у земельному законодавстві надає змогу ставити під сумнів її чинність. Тому її дублювання у Земельному кодексі, як передбачає законопроект, є доцільним», – додав Олег Кулініч.