друкувати


1,4 млн грн компенсують фермерам Харківщини від збитків завданих АЧС

23 березня 2017, 16:18

На компенсацію власникам худоби, яку знищили через АЧС у Харківській області, були спрямовані 1,4 млн грн. Про це повідомляє Харківська ОДА.

«Протягом 2016-2017 років у Харківській області було зафіксовано 15 випадків захворювання тварин на африканську чуму свиней. Протягом цього періоду було знищено 1034 голови свиней. Майже 1,4 млн грн були спрямовані на компенсацію власникам худоби, яку було знищено», — повідомив перший заступник голови ХОДА Марк Беккер під час засідання регіональної комісії з питань ТЕБ та НС.

Наразі в області з метою контролю за клінічним станом свиней проводять подвірні обходи особистих господарств громадян.

Зокрема, проведено обстеження 346 тис. дворів у 1300 населених пунктах Харківської області. У результаті було клінічно оглянуто 250 тис. голів свиней, проведено клінічне обстеження свинопоголів’я в 92 господарствах області. Щеплено проти класичної чуми свиней у 2016 році 260 тиc. голів свиней, у 2017 році — 52 тис. голів свиней.

У період проведення карантину в 2016-2017 роках з метою контролю за недопущенням вивозу та завозу продукції тваринного походження з епізоотичних осередків було виставлено 34 карантинно-поліцейські пости, де чергували 130 фахівців Держпродспоживслужби, 60 співробітників Національної поліції та 30 службовців Національної гвардії України.Крім того, на автошляхах Харківської області додатково було обладнано та функціонувало понад 60 дезінфекційних бар’єрів.

З метою стабілізації епізоотичної ситуації по АЧС на території Харківщини облдержадміністрацією внесено для затвердження в обласну раду проект цільової програми «По забезпеченню матеріальними та дезінфекційними засобами, необхідними для умертвіння тварин, проведення ветеринарно-санітарних робіт у вогнищі інфекції, забезпеченню функціонування карантинно-поліцейських постів на території Харківської області на 2017-2020 роки». Основна мета програми — мінімізація ризиків виникнення осередків африканської чуми свиней та їх своєчасна ліквідація, оздоровлення області від захворювання.