друкувати


Держветфітослужба України поглиблює співробітництво з ОАЕ у торгівлі

28 лютого 2016, 18:14

25 лютого 2016 року за сприяння Надзвичайного і Повноважного Посла України в ОАЕ Юрія Полуреза в приміщенні Міністерства навколишнього середовища та води Об’єднаних Арабських Еміратів (далі – ОАЕ) відбулася робоча зустріч між заступником Голови Держветфітослужби України Олександром Вержиховським та заступником Міністра - Делегатом МЕБ від ОАЕ паном Абдель Рахімом Аль-Хамді. 
Під час зустрічі було обговорено поглиблення співпраці між Україною та ОАЕ в рамках Всесвітньої організації охорони здоров’я (МЕБ), налагодження швидкої процедури взаємного доступу харчових продуктів та визначено стратегію співпраці в сфері безпечності харчових продуктів на майбутнє. 
У ході перемовин пан Аль-Хамді поінформував про зняття заборони на експорт яловичини з України, яка була пов’язана з губчастоподібною енцефалопітією великої рогатої худоби (ГЕ ВРХ), а також про затвердження для експорту на свій ринок підприємств, які мають право експорту до ЄС м’яса птиці. 
Сторони підписали ветеринарні сертифікати на експорт яловичини та м’яса овець з України до ОАЕ, що є підтвердженням права експорту України зазначеної продукції на цей ринок. 
Українська сторона під час зустрічі передала проекти ветеринарних сертифікатів на експорт молока та молочних продуктів, риби та рибних продуктів, а також яєць до ОАЕ. 
Також була висловлена зацікавленість в експорті з України живої забійної ВРХ та ДРХ (кози, вівці). 
Під час зустрічі сторони домовилися оперативно відпрацювати ветеринарний сертифікат на експорт з України меду та сертифікати здоров’я на експорт кондитерської продукції, плодоовочевої консервації, тощо. 
Зі свого боку пан Аль-Хамді висловив зацікавленість щодо експорту в Україну традиційних продуктів, які виробляються в ОАЕ, зокрема молока верблюдів та риби. 
Обидва Делегати МЕБ висловили принципову домовленість щодо налагодження плідної взаємної співпраці на благо обох держав та проведення зустрічі під час щорічної Генеральної сесії МЕБ, яка відбудеться в травні цього року в м. Париж. 
Довідково
Держвет фітослужба інформує, що для отримання права експорту м’яса птиці, яловичини та м’яса овець зацікавлені підприємства мають звернутися до Міністерства навколишнього середовища та води ОАЕ та подати онлайн-заявку на проведення інспектування. 
У разі успішного виконання ветеринарно-санітарних вимог ОАЕ та відповідної сертифікації Халялю за результатами інспектування підприємства можуть включені до списку затверджених. 
Перелік дозволених для експорту підприємств розміщений за посиланням:http://www.moew.gov.ae/assets/4b6c6cce/updatedlistabattoirs-14-2-2016.aspx 

У випадку зацікавленості щодо експорту інших харчових продуктів до ОАЕ надсилайте запит до Держветфітослужби України.