друкувати


Експерт назвав вісім «бімб» земельного закону Мушака

21 березня 2017, 14:22

Запропонований народним депутатом Олексієм Мушаком законопроект №5535 «Про обіг земель сільськогосподарського призначення» заплутає ситуацію на ринку, створить корупційні схеми і унеможливить успішне завершення земельної реформи. Про це повідомив заступник голови громадського руху «Кріпак» Євген Черняк, пише «Кріпак».

Він додає, що законопроект №5535 повинен зняти мораторій, але в той же час до 2018 року він продовжує його дію для розпайованних земель.

«Дивує позиція законодавців щодо продажу в першу чергу земель державної власності. Адже заклик відкрити ринок пов'язаний саме з обмеженням законних прав власників розпайованних земель. Швидше, це пояснюється тим, що найбільш інвестиційно привабливими є саме державні землі, а ось пайовики ще рік почекають. На наш погляд, документ готувався поспіхом. Про це свідчить наявність ряду технічних помилок і термінологічних неузгодженостей», – зазначає Євген Черняк.

За його словах, законопроект вводить ряд положень, які несуть ризик неоднозначного тлумачення.

Проаналізувавши законопроект №5535 Євген Черняк зробив такі висновки:

1.Законопроект №5535 має ознаки лобістського, основною метою якого є розподіл державних земель і приховане надання права іноземцям та іноземним компаніям купувати аграрні землі з 2020 р

2.Ограніченность ринку мають декоративний характер, оскільки застосувати їх на практиці буде практично неможливо.

3.Механізми ціноутворення на землю приведуть до такої ж тінізації ринку, проти якої виступають автори, тільки вже відносно тінізації цін. Приватні землі, для цілей зменшення оподаткування, будуть офіційно продаватися за мінімальними цінами.

Законопроект №5535 не повинен потрапити в зал парламенту на подальший розгляд, адже механізми, закладені в ньому – небезпечні для цивілізованого ринку землі. Вони однозначно підірвуть довіру до української влади, в першу чергу з боку громадян, а на місцях створять підґрунтя для зловживань. На фініші, швидше за все, ми отримаємо тільки збагачення купки корумпованих чиновників», – підсумував Євген Черняк.

Нагадаємо, що якщо Конституційний суд України розгляне за стандартною процедурою пропозицію 55 народних депутатів, то мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення можуть зняти восени 2017 р.