друкувати


ВАЖЛИВО: Через Раду тягнуть закон про консолідацію земель

21 березня 2017, 12:30

Депутати Аграрного комітету зареєстрували в раді законопроект про консолідацію с/г земель. Це випливає з тексту законопроекту №6049-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні» опрелюдненого на сайті ВР.

Серед авторів документу 24 депутата.

Цікавий момент, що автори документу фактично «заховали» у тексті норму про консолідацію земель, намагаючись при цьому «підсолодити» іншими не такими важливими нормами.

Існують суттєві проблеми і з використанням земельних ділянок під запроектованими при проведенні паювання польовими дорогами. Переважна більшість таких доріг до цього часу є колективною власністю колишніх членів колективних сільськогосподарських підприємств, у зв’язку з чим законним чином оформити право користування ними неможливо. Як було відзначено вище, в переважній більшості вони не сформовані в окремі земельні ділянки, і фактично використовуються не як дороги, а як рілля. З урахуванням того, що загальна площа таких доріг складає біля 2% площі кожного масиву, загальна їх кількість в Україні складає біля 500 000 га», – йдеться в пояснювальній записці про одну з важливих новацій законопроекту.

Втім, дійсно резонансною і архіважливою для земельних відносин яка  вкорені реформує їх є інший пункт. Він стосується об'єднання земельних паїв, які на сьогодні є розпорошеними між власниками і у орендарів, які хочуть зібрати великі земельні масиви для роботи, з цим виникають проблеми.

Надати право землекористувачу, який використовує істотну частину земель масиву (75 % від загальної площі) на одержання в оренду (суборенду) інших земель масиву із наданням їх власникам (орендарям) інших рівноцінних земельних ділянок у тому ж масиві», – сказано у пояснювальній записці. 

Тож автори пропонують надати право орендарю, який орендує більшість земель на полі, фактично повністю сконцентрувати всі земельні ділянки з цього поля. Іншими словами йдеться про консолідацію земель у великі масиви. Появу такого закону анонсували давно, але через неоднозначну позицію суспільства його  так і не виносили довгий час.

Нагадаємо, один з напрямків стратегії міністерства аграрної політики та продовольства України «3+5» є саме підтримка малих так середніх фермерів. На цей рік підтримка дрібним виробникам аграрної продукції сягла 65 млн грн.

А через те, що малим та середнім фермерам частіше відмовляють у надання позик банки, Міністерство аграрної політики та продовольства України планує запустити свою систему кредитування

Разом з цим у Мінагрополітики розробляють нові системи держпідтримки аграріям, які об’єднаються у кооперативи. 

А для швидкого вирішування нагальних проблем міністр АПК Тарас Кутовий запропонував приміщення у будівлі міністерства Асоціації фермерів та приватних землевласників України (АФЗУ)