друкувати


На Хмельниччині оформлені перші три аграрні розписки

20 березня 2017, 11:28

14 березня приватним сільськогосподарським підприємством «Калинський ключ» з Кам’янець-Подільського району на Хмельниччині були оформлені перші три аграрні розписки. Про це повідомляє Національний прес-клуб «Українська перспектива».

Таким чином, область розпочала практичну роботу з новим інструментом фінансування малих та середніх сільгоспвиробників.

Підприємство «Калинський ключ» належить до невеликих господарств: воно обробляє 600 гектарів сільгоспугідь. Його власник Ігор Гай зазначив, що гострої проблеми з обіговими коштами напередодні весняних польових робіт не відчував.

Але мав інтерес до кредитної інновації, – пояснив він. – Дізнався про неї під час семінару, який проводився в області Проектом IFC та місцевими органами влади, щоб познайомити з можливостями аграрних розписок та особливостями роботи з ними. Вирішив спробувати».

Одна з аграрних розписок, яку він підписав, стосується озимого ріпаку і дві – озимої пшениці. Ігор Гай також повідомив, що йдеться саме про фінансові аграрні розписки.

Мене влаштовує система, коли кошти взяв – і кошти повернув», – каже він.

 Загальна сума кредиту перевищує 3 млн грн.

Щоправда, аграрій також повідомив, що витратив на весь процес оформлення аграрних розписок дещо більше часу, ніж сподівався. Від початку подав комплект затребуваних документів, але потому виникала необхідність додавати ще інші.

Ситуацію прокоментувала нотаріус Оксана Кохан з міста Нова Ушиця, яка посвідчила та зареєструвала аграрні розписки. За її словами, проблема полягала в тому, що на Хмельниччині наразі нема єдиної відпрацьованої практики по роботі з документами для оформлення аграрних розписок.

Я першою серед нотаріусів області була сертифікована для роботи з аграрними розписками і поки що залишаюся єдиною. Тож коли виникали питання при підготовці перших аграрних розписок в нашій області, за консультацією мені доводилося телефонувати до колег на Черкащину. Вони раніше почали працювати з цим новим механізмом кредитування аграріїв, тож мають більше досвіду», – наголошує нотаріус.

Три аграрні розписки нотаріус оформила впродовж одного дня.

Якщо текст аграрної розписки добре відпрацьований і зрозумілий, процедура оформлення не займе багато часу, – підкреслила вона. – Так само неважкою є процедура реєстрації аграрних розписок у Реєстрі аграрних розписок».

На її думку, сьогодні головне – здобути практичні навички роботи з новим інструментом фінансування малих та середніх сільгоспвиробників. Аграрії мають інтерес до нього – найближчими днями нотаріус планує оформити ще одну аграрну розписку на Хмельниччині.

Практичний досвід роботи з аграрними розписками нині напрацьовує і OTP Bank, який має надати кредитні кошти за ними підприємству «Калинський ключ». Варто зазначити, що ця фінансова установа долучилася до роботи з новим інструментом кредитування аграріїв лише 1 лютого 2017 року. Для цього банк розробив проект «Агро-Фабрика», аби надавати кредити в його межах впродовж 7 днів.

Сьогодні в Україні з аграрними розписками працюють 8 областей: Полтавська, Черкаська, Вінницька, Харківська, Хмельницька, Тернопільська, Миколаївська та Сумська. Загалом уже видано 86 аграрних розписок на суму понад 716 млн грн. Планується, що вже за кілька днів перші аграрні розписки будуть видані в Тернопільській області.