друкувати


Агрокомітет ВР підтримав видачу дотацій плодовим розсадникам України

17 березня 2017, 15:09

14 березня Комітет Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин прийняв рішення звернутися до Кабінету міністрів України щодо необхідності внесення розсадництва плодових та ягідних культур до видів діяльності сільського господарства, на які мають видаватися передбачені законодавством дотації протягом наступних 5 років. Про це повідомляє «УКРСАДПРОМ».

Згідно п. 4 ст. 2 Розділу ХІХ «Прикінцеві положення» Податкового кодексу України, з 1 січня 2017 року спеціальний режим оподаткування ПДВ скасовано повністю, однак, замість нього впроваджено виплату дотації на підтримку сільгосптоваровиробників пропорційно обсягам реалізованої продукції (бюджетна програма 2801580 «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників»). Бюджетна дотація надається сільськогосподарським товаровиробникам, які провадять види діяльності, визначені у пункті 16-1.3 статті 16-1 Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України», однак серед визначених видів економічної діяльності не було враховано КВЕД 1.30 у частині вирощування посадкового матеріалу всіх видів, у т.ч. черешків, кореневих пагонів та розсади, для відтворення рослин або щеплення дерев плодових і ягідних культур.

Необхідність визначення плодових розсадників отримувачами державної дотації визначена Асоціацією «УКРСАДПРОМ» як обов’язкова та необхідна умова державної підтримки садівництва, оскільки саме розсадництво є першою та найбільш вразливою ланкою в садівництві та ягідництві.

Всі розсадники є дрібними господарствами, а розсадництво – це єдиний вид їх діяльності. Реалізація продукції відбувається лише 2 рази на рік, тому відсутність дотацій призведе до суттєвого здорожчання вітчизняного садивного матеріалу або знищення легального розсадництва в Україні, що призведе до звільнення більше 2 тисяч працівників у сільській місцевості, зайнятих у вирощуванні садивного матеріалу», – зазначив голова Асоціації «УКРСАДПРОМ» Дмитро Крошка.

За даними офіційної статистики, у галузі відтворення рослин в Україні станом на кінець 2015 року функціонувало 159 підприємств, зокрема, 91 підприємство займалося плодовим і ягідним розсадництвом, в яких було зайнято 1,7 тис. осіб. У 2015 році за відсутності державної підтримки, ці підприємства реалізували лише близько 70% вирощеного вітчизняного садивного матеріалу, наслідком чого стало суттєве зменшення обсягів нових плодових насаджень у 2016 році. Хоча офіційна статистика вказує на прибутковість більшості підприємств, що займаються відтворенням рослин, плодово-ягідні розсадники мають серйозні проблеми з реалізацією своєї продукції, відтак показники економічної ефективності їх діяльності менші за середні по цьому напрямку.

Ключовими проблемами галузі розсадництва плодово-ягідних культур, які мають ознаки системних і значно гальмують її розвиток, є: загальний дефіцит якісного сортового садивного матеріалу плодових і ягідних культур вітчизняного виробництва; відставання у технологічній оснащеності у порівнянні з провідними європейськими та світовими підприємствами; низький відсоток реалізації продукції, яка вирощується розсадниками. Тому, для вирішення наявних проблем і посилення ролі та значення вітчизняної галузі садівництва та ягідництва, необхідно стимулювати залучення фінансових ресурсів для потреб розсадництва, що закладає основу всієї технології вирощування плодів і ягід», – зазначив він.