друкувати


ДПЗКУ запропонувалу фермерам ряд стимулів

17 березня 2017, 14:40

 ПАТ «Державна продовольчо-зернова компанія України» озвучила перелік переваг для аграріїв, які працюватимуть з нею. Про це розповів в інтерв’ю AgroPolit.com заступник голови правління ПАТ «Державної продовольчо-зернової корпорації України» Віталій Шулежко

 

За його словами, буде кілька бонусів для клієнтів цього року: пільгові умови зберігання зерна, додатковий прибуток від користування елеваторами компанії, зменшений відсоток користуванням авансованими коштами, форвардні програми.

 

Ми налаштовані на розширення співпраці з сільгоспвиробниками в рамках нашої форвардної програми та, у разі наявності відповідної потреби з боку фермерів, маємо можливість збільшити обсяги фінансування цієї програми з 1,1 млрд до 2 млрд грн. Окрім того, ДПЗКУ – чи не єдиний оператор форвардних закупівель, який має розгалужену мережу власних елеваторних потужностей – 53 елеватори корпорації у 20 областях України готові першочергово приймати зерно від фермерів за форвардною програмою. Наразі ми ведемо певні розрахунки, щоб запропонувати учасникам нашої програми форвардних закупівель пільгові умови зберігання зерна на наших елеваторах. Думаю, це значний плюс і економія у виробничих затратах для фермера», – розповів він.

Також він нагадав, що ДПЗКУ розпочинає програму закупівель за подвійними складським свідоцтвами. За умовою програми, якщо аграрію потрібно гроші за зерно за вимогою, то 70 % він отримує по ціні на момент звернення, а інші 30% за ціною, яка буде на ринку найвищою у впродовж 60 діб. Ще один сюрприз для фермерів – ДПЗКУ зменшує коефіцієнт користування авансовими коштами.

Ще один приємний момент – коефіцієнт за користування авансовими коштами було зменшено з 1,06 до 0,89 грн по пшениці, ячменю й кукурудзі,  та з 2,05 до 1,71 грн по сої за 1 тонно-день. Це приблизно відповідає зменшенню відсоткової ставки з 15% до 12,5% річних. А враховуючи, що період користування коштами складає від 3 до 6 місяців, цей відсоток є удвічі меншим. До того ж,  розрахунки за нашою форвардною програмою не містять жодних прихованих комісій», - повідомив Віталій Шулежко.