друкувати


Ексімбанк КНР може знизити процентну ставку по $1,5-мільярдному кредиту ДПЗКУ

17 березня 2017, 12:54

За результатами переговорів делегації Державної продовольчо-зернової корпорації (ДПЗКУ) у Китаї, які відбулися минулого тижня, Ексімбанк КНР висловив задоволення співпрацею з корпорацією та погодився на використання кредитних коштів для реалізації трьох пілотних проектів. Про це «Укрінформу» повідомляють джерела в Міністерстві аграрної політики та продовольства України.  

Серед майбутніх проектів, зокрема, - придбання для потреб ПАТ «ДПЗКУ» 500 вагонів-зерновозів українського виробництва; модернізація та реконструкція Миколаївського портового елеватора; закупівля засобів захисту рослин для реалізації в рамках форвардної програми ПАТ «ДПЗКУ». 

Одним із найважливіших «сигналів» з боку китайської сторони стала готовність Ексімбанку КНР розглянути питання зниження відсоткової ставки за кредитом, що полегшить фінансове навантаження на ПАТ «ДПЗКУ». Було оголошено, що про рішення з цього питання представники Ексімбанку КНР повідомлять українській стороні під час візиту в Україну делегації Ексімбанку КНР на чолі з його віце-президентом, який має відбутися в період 19-23 березня.

Як також повідомляють Укрінформу джерела в Міністерстві закордонних справ України, у відомстві вважають, що «успішне проведення візиту української делегації до Китаю дає змогу використати позитивні зрушення у позиції китайської сторони щодо «зернової проблеми» для остаточного врегулювання цього проблемного питання, що могло б мати важливе значення для всього комплексу україно-китайських відносин». 

Ексімбанк КНР задоволений позитивними результатами співпраці між ПАТ «ДПЗКУ» та Китайською національною корпорацією генеральних підрядів (ССЕС) у сфері торгівлі зерном, що і стало основою для можливого позитивного вирішення питання використання кредитних коштів на проекти розвитку та зниження відсоткової ставки. Про це свідчить і особистий лист керівництва Ексімбанку Китаю на адресу в.о. голови правління корпорації Олександра Григоровича (лист є у розпорядженні агентства – ред.), в якому йдеться, що китайська сторона вражена «політикою, яку проводить керівництво ДПЗКУ та результативною взаємодією із ССЕС».  

Зокрема, з жовтня цього маркетингового року Державна продовольчо-зернова корпорація України значно активізувала торгівлю з китайським партнером – було законтрактовано більше 260 тис.тонн, з яких майже 142 тис. тонн вже відвантажено до Китаю. 

При цьому раніше «Укрінформ» писав, що наприкінці 2014 року Українська продовольчо-зернова корпорація порушувала графіки постачання та стояла перед загрозами фінансових санкцій та судових позовів.

Втім на сьогодні проблеми врегульована, постачання ведеться за графіком. Окрім того, як вже зазначав «Укрінформ», ДПЗКУ залишається надійним державними партнером і на внутрішньому ринку, пропонуючи найкращі умови для малого та середнього бізнесу в рамках форвардних закупівель. Вперше за історію існування ДПЗКУ китайська сторона погодила фінансування форвардної програми до початку календарного року, що дало змогу сільгоспвиробникам ще восени отримати авансові кошти, зокрема в рамках форвардних закупівель озимих культур, які також вперше були включені до форвардної програми держкорпорації. Користування авансовими коштами, які надає корпорація, обходиться у 12,5% річних. При цьому всі розрахунки ДПЗКУ не містять прихованих комісій чи платежів.