друкувати


Завдяки аграрним розпискам фермери отримали 716 млн грн

17 березня 2017, 11:33

Станом на 14 березня 2017 року в Україні вже видано 86 аграрних розписок на суму понад 716 млн грн, із них 52 — це фінансові аграрні розписки. Про це повідомляє «Аграрний тиждень. Україна».

Зараз пілотні розписки використовують у 8 областях: Полтавська, Черкаська, Вінницька, Харківська, Хмельницька, Тернопільська, Миколаївська та Сумська.

«В умовах постійного дефіциту ліквідного заставного майна цей інструмент був розроблений для поліпшення доступу до фінансових ресурсів для малих та середніх аграрних виробників. Але водночас і для більш збалансованого та надійного управління ризиками кредиторам. За аграрною розпискою кредит надається з прив’язкою до конкретного поля. Тож кредитор завжди може промоніторити ситуацію, що складається, і в разі потреби — оперативно відреагувати на неї», — пояснив керівник «Аграрні розписки в Україні» Олексій Омеляненко.

Важливим моментом є і те, що аграрні розписки вносять у Реєстр аграрних розписок, а це дозволяє відстежувати іжну дисципліну позичальника та унеможливлює повторну заставу врожаю без згоди сторін.

Окрім цього, додав Олексій Омеляненко, цей інструмент кредитування не потребує судового розгляду в разі порушення позичальником своїх зобов’язань. Це робить процес стягнення більш швидким. Якщо позичальник відмовляється виконувати взяті зобов’язання, кредитор має просто звернутися до нотаріуса, який робить відповідний нотаріальний напис. І до процесу підключається державна виконавча служба.

Важливим елементом є законодавчо затверджене право на передачу прав вимоги за аграрною розпискою. Використання аграрних розписок на майбутні періоди передбачає, що банки, щороку співпрацюючи з агровиробниками, будуть мати можливість швидко приймати рішення та швидко оформляти аграрні розписки. А все тому, що вже буде напрацьована відповідна кредитна історія під заставу майбутнього врожаю.

Першим на роботу з аграрними розписками почав працювати «Агропросперіс Банк». А вже з 1 лютого 2017 року до роботи з аграрними розписками долучився й OTP Bank. Спеціально для цього він розробив програму «Агро-Фабрика». В її рамках кредити надаються впродовж 7 днів. Таким чином, завдяки цій програмі невеликі господарства, які займаються вирощуванням зернових та олійних культур, з банком оброблюваної землі від 500 до 5 тис га, отримують доступ до швидких грошей для посівної і збиральної кампанії на найбільш оптимальних умовах

Уже найближчим часом до цього кола має приєднатися ще один український банк, який має досвід роботи з аграріями і зацікавлений у її подальшому розширенні.

Банки активніше долучатимуться до роботи з аграрними розписками, коли цей механізм кредитування вийде за межі нинішніх пілотних регіонів і пошириться на територію всієї України», — запевняє Омеляненко.

А також коли аграрні розписки використовуватимуть не лише для кредитування польових культур, як це практикується сьогодні, але й у сферах овочівництва, садівництва, виробництва молока та кредитування закупівлі обладнання.

Нагадаємо, що з 2014 року запрацював інноваційний інструмент фінансування малих та середніх сільгоспвиробників — аграрні розписки. Цю роботу здійснюють за сприяння Міністерства аграрної політики та продовольства, Міністерства юстиції, Проекту IFC «Аграрні розписки в Україні», який фінансує Швейцарська Конфедерація.

kurkul.com