друкувати


AgroPolit.com спільно з EasyBusiness.in.ua запустив проект про відкриття ринку землі у різних країнах світу

16 березня 2017, 10:02

AgroPolit.com спільно з EasyBusiness.in.ua розпочинає серію аналітичних матеріалів про те, як у різних країнах світу відкривали ринок землі сільськогосподарського призначення. В дослідженні під назвою «Створення вільного ринку землі с/г призначення в Україні» експерти EasyBusiness.in.ua виділяють кілька груп країн, які схожі між собою за територіальною ознакою: старі країни-члени ЄС та інші розвинені країни; нові країни-члени ЄС; країни-кандидати ЄС; пострадянські країни; країни Латинської Америки; країни північної Америки; країни Азії; країни Африки.
Автори дослідження при класифікації земельних відносин у конкретних країнах ( всього 60) до уваги брали наступні дані: Ретйтинг Doing business від Світового банку, Index of Economic Freedom від Heritage Foundation, Global Competitiveness Index від World Economic Forum тощо.

Дослідження дає відповіді на такі питання:

Чи сформована приватна власність?
Чи мають іноземці право на купівлю?
Чи є інші обмеження?
Чи є цінові обмеження?
Чи є кількісні обмеження?

Проаналізувавши ринок с/г земель, країни було поділено на 4 типи: 

1) Закритий ринок – передбачає відсутність можливості повної реалізації права приватної власності.
2) Закритий для іноземців – іноземці та юридичні особи на ринках даного типу не можуть бути власниками та купувати с/г землю, але можуть користуватись на правах оренди.
3) Відкритий з обмеженнями – вони торкаються навіть резидентів країни, наприклад такі як максимальна ділянка, вимог освіти, досвіду роботи та інше.
4) Відкритий ринок – абсолютно відкритий та лібералізований.

Першим ми аналізуємо країну з числа нових членів ЄС – Польщу. 81% с/г земель у цій країні знаходиться у приватній власності. Польща найдовше з усіх країн даної групи переходила на відкритий ринок – 12 років. Через цю затримку вона витрачає на підтримку с/г найбільше коштів серед інших членів ЄС – $18 млрд у 2013 році. Хоча іноземці і можуть купувати тут землю, для них існують певні обмеження, більш з них вимагають від нерезидента тривалого проживання в країні. 500 гектарів – така площа встановлена, як максимальна ділянка в «одні руки». За результатами дослідження ринок с\г земель у Польщі отримав тип – відкритий з обмеженнями.

Детальну графіку земельного ринку Польщі та особливості земельних відносин цієї країни читайте у матеріал на AgroPolit.com.