друкувати


Фірташ знов стане монополістом на ринку добрив вже в кінці весни

15 березня 2017, 11:58

Призупинення антидемпінгових мит на добрива з Росії закінчиться в травні-червні цього року. Про це в ексклюзивному коментарі AgroРolit.com повідомив голова антимонопольного комітету України Юрій Терентьєв.

«Останнє дійство по міндобривам - ми призупинили до червня-травня застосування антидемпінгових мит. Тобто мита є, але вони не застосовуються, тому що призупинена дія рішення. Факт існування цього рішення і факт існування цього призупинення є додатковим часом зібрати інформацію, що потрібна для оцінки нашого діла по монопольному положенню цих суб’єктів», - заявив він.

За його словами, заводи Фірташа поскаржились на те, що Російська федерація спеціально занижує ціни на свої добрива. Цей факт зараз перевіряє Міністерство економічного розвитку та торгівлі України. Разом з цим триває перевірка Антимонопольного комітету, щодо монопольного положення заводів мінеральних добрив, які майже всі знаходяться в одних руках і належать олігарху Дмитру Фірташу.

Тут є два протиріччя: з одного боку є заяви, що ці заводи зловживають монопольним положенням. З  іншого боку є заява тих самих заводів про те, що вони страждають від демпінгового імпорту з Російської федерації. Якщо заводи страждають від демпінгового імпорту з РФ, отже вони не зловживають монопольним становищем і навпаки. І тут є паралельно два розслідування, одне веде МЕРТ по демпінговому імпорту, друге ведеться нами. Ми дійсно бачим ознаки того, що є високо концентрований ринок добрив і фактично підконтрольний одному суб’єкту знаходиться ринок мінеральних добрив. Ми цим питанням займаємось, це питання повинно бути системно узгоджено з усіма органами влади. Поки що про штрафи говорити складно. В нас є зараз матеріали і з держуповноваженим по ним працюємо. Яке буде рішення не можу зараз сказати, його нема. Це комплексна проблема вона вивчається комплексом служб по срокам не відомо», – додав Терентьєв.