друкувати


Названо закупівельні ціни на основну групу зернових на 2017 рік

14 березня 2017, 11:05

Експерти назвали ціни на зернові (пшеницю, кукурудзу, соняшник, сою, ріпак) до кінця МР. Про це йдеться у матеріалі AgroPoli.com «Зерно на вагах – прогноз цін до кінця маркетингового року».  

«З аналізу міжнародних ринків випливає основна тенденція, яка продовжує домінувати на ринку — низькі закупівельні ціни. Якщо 5—10 років тому ціни були на історичному максимумі, то вже декілька років поспіль на більшість культур вони перетнули історичний мінімум. Так, ціна на пшеницю зменшилася на 700 грн, рапс — на 800 грн. За словами опитаних AgroPolit.com експертів та народних депутатів, покращення цінової ситуації не варто чекати і цьогоріч. Дають вони і довгострокові прогнози: ціна на зернові залишатиметься стабільною упродовж 2—3 років і зросте лише за умови низки факторів», — пише видання.

Як розповів в ексклюзивному коментарі AgroPolit.com старший аналітик «FOREX Club» Андрій Шевчишин, на низку товарних позицій варто чекати повернення цін 2015—2016 МР: тоді пшениця коштувала $180—200 за 1 т (FOB Чорне море), а ячмінь —$160 —190 за 1 т. Інакше аналітик оцінює цінову ситуацію на ринку сої та ріпаку: «Для сої та ріпаку оптимально втримувати наявні позиції, хоча розвиток біопалива залишає позиції для зростання».

На його думку, основним індикатором для цін залишається баланс ринку та активність споживачів.

Якщо оцінювати рух ф’ючерсних контрактів на Чиказькій товарно-сировинній біржі за останній МР, то можемо відзначити негативний початок року й досягнення в серпні 2016 мінімальних цінових рівні для пшениці та кукурудзи з 2006 року. Ці культури під впливом високих врожаїв і надлишку пропозиції над попитом перебували під тиском. Однак, після формування мінімальних цін, вартість зерна почала відновлюватися. І ця тенденція спостерігалася за широким спектром сировинних товарів, не тільки зернових. У свою чергу, 8-літні мінімуми сої були зафіксовані ще в 2015 році, і більшу частину останнього маркетингового року ціни провели в зростанні. З початку липня по лютий ф’ючерсні контракти на пшеницю знизилися на 4,7%, на кукурудзу — на 0,5%, на сою — на 9,8%», — пояснює нинішні цінові тенденції останнього року Шевчишин.

Він додає, що на ціну також впливає зростання перехідних залишків і міцний долар.

Ціна на основні групи зернових в Україні залишатиметься стабільною, говорить в ексклюзивному коментарі AgroPolit.com президент Української зернової асоціації Микола Горбачов

У нас достатні залишки пшениці, щоб ціна була стабільною. Я не бачу жодних проблем з дефіцитом і зростанням ціни. Приблизно така ж ситуація по кукурудзі: ми експортували лише половину від наших можливостей. Тому ціни на пшеницю і кукурудзу залишатимуться стабільними. Я не бачу жодних тенденцій підвищення ціни на ці культури як в Україні, так і за кордоном», — прогнозує він. 

Експерт наголошує, що ціна на зернові в Україні формується з урахуванням міжнародних цін на зерно, оскільки Україна, експортуючи ⅔ врожаю, є «частиною єдиного економічного простору в усіх категоріях зерна».

Цінова ситуація на зерновому ринку залишатиметься незмінною, також вважає народний депутат Іван Мірошніченко.

З точки зору врожаю рік буде гарний, з точки зору ціни — поганий. Заробляти буде ефективний, хто вміє технологічно працювати і не має великого кредитного навантаження», — пояснює він AgroPolit.com.