друкувати


Після відкриття ринку землі вартість гектару виросте втричі

14 березня 2017, 14:22

1 га землі через 2-3 роки після відкриття ринку землі коштуватиме , як мінімум в два рази дорожче. Про це в інтерв’ю виданню Грінченкоінформ розповів народний депутат від БПП, ініціатор подання 55 народних депутатів до Конституційного суду та автор законопроекту №5535 «Про відкриття ринку сільськогосподарських земель» Олексій Мушак.

«Земля давно приватизована. Вона вже має власника, але він обмежений у своїх правах, бо позбавлений змоги купувати і продавати, себто повноцінно розпоряджатися своєю власністю. При цьому існує тіньовий, так званий сірий ринок, деформований: є 4-5 схем, за якими вже можна купити землю. Тому відкриття ринку насправді покращить існуючу ситуацію. Бо якщо нині гектар ріллі можна купити, умовно кажучи, за тисячу доларів, то, як показує практика інших країн, упродовж перших 2-3 років функціонування ринку вартість землі збільшиться у 2-3 рази. За умови ринку матимемо по-справедливості дорогу землю», – додав Олексій Мушак.

Як стверджує співавтор законопроекту, «Про відкриття ринку сільськогосподарських земель», тисячі гектарів державної землі постійно виводяться за різними схемами у приватні руки, запобігти цьому може закон № 5535. Також за словами народного депутата, в Україні створилась суперечлива ситуація – громадянин може купити землю в інших країнах, а у себе вдома ні. Це створює сірі схеми з купівлі землі.

Нині 100 тисяч гектарів державних земельних масивів фактично вимиваються з державної власності. Цю землю краще продати, щоб держава отримала реальні кошти. За нашим законопроектом, на першому етапі продавати землю мають право держава та об’єднані громади. А купувати перші 2 з половиною роки – лише громадяни України», – стверджує він.

Нагадаємо раніше в інтерв’ю виданню AgroPolit.com голова ради Асоціації «Земельна спілка України» Андрій Мартин розповів, що зняття мораторію на продаж землі лобіює великий бізнес, не МВФ. Як раніше повідомляв AgroPolit.com міністр аграрної політики та продовольства Тарас Кутовий під час Національного аграрного форуму у Хмільницьку розповів 4 міфи про відкриття ринку землі.