друкувати


Завтра Аграрний комітет прийматиме рішення по земельній реформі

13 березня 2017, 14:49

Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин завтра на засіданні буде розглядати проект Постанови Верховної Ради України щодо схвалення відповідних Рекомендацій парламентських слухань на тему: «Регулювання обігу земель сільськогосподарського призначення: пошук української моделі», що відбулись 21 грудня 2016 року. Про це повідомляє на своїй сторінці в Facebook заступник голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин в ВР Олександр Бакуменко.

«За результатами обговорення питання обігу земель сільськогосподарського призначення учасники парламентських слухань не змогли сформувати єдиної консолідованої думки з даного питання і це не дивно, оскільки українське суспільство ще не готове до негайного запровадження купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення, насамперед, через відсутність законодавчого врегулювання цього процесу. Тому, згідно проекту рекомендацій, пропонується спочатку розробити Концепцію національної моделі обігу земель сільськогосподарського призначення», — підкреслює він.

За його словами, згідно з проектом Рекомендацій парламентських слухань передбачається доручити Міністерству аграрної політики та продовольства України разом з Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, Міністерством фінансів України, Міністерством юстиції України та Державною службою України з питань геодезії, картографії та кадастру спільно з представниками профільних аграрних асоціацій та спілок, громадських організацій, асоціацій органів місцевого самоврядування, наукових закладів розробити проект Концепціїї, провести її широке громадське обговорення, і лише після цього внести її на затвердження Кабінету міністрів України.

Пропозиція стосовно розробки спочатку Концепції, а потім Закону є правильною, оскільки після розробки Міністерством аграрної політики та продовольства України проекту Концепції національної моделі обігу земель сільськогосподарського призначення, ми зможемо організувати та провести її широке обговорення, і у разі необхідності, уточнити у проекті Концепціїї, які саме правові норми ми бажаємо бачити у законі про обіг земель сільськогосподарського призначення», — розповідає заступник голови Комітету.

Бакуменко наголошує: «Лише після цього проект Концепціїї має бути подано на затвердження Кабінетом міністрів України. Це дозволить нам підготувати якісну законодавчу базу української моделі обігу земель сільськогосподарського призначення».