друкувати


10% власників паїв готові продати землю після скасування мораторію

14 березня 2017, 13:04

Як тільки ринок землі запрацює то десята частина українських земель буде продана. Про це в інтерв’ю AgroPolit.com розповів заступник голови ради Асоціації «Земельна спілка України" Андрій Мартин. 

За його словами це виходить з ряду соціологічних досліджень.

«Страшний сон аграрія – це коли селянин не хоче продовжувати договір на оренду, а вимагає, щоб той повністю викупив у нього землю, бо інакше продасть її комусь іншому. Згідно зі статистикою, до 10% власників земельних наділів готові відразу після зняття мораторію продати свою ділянку. Тому відсутність права продавати – це своєрідний компроміс для українського бізнесу. Але тоді це не зовсім ринок», – пояснює він.

За словами експерта, на придбання земель у фермерів зараз нема грошей, а агрохолдинги будуть залучати зовнішнє фінансування. Разом з цим,  у Верховній Раді нема голосів за цей законопроект. А аграрне лобі вимагатиме, щоб відкриття відбулось на максимально вигідних умовах, або не відбулось взагалі.

Я б із дуже великою обережністю ставився до самої ідеї великого розпродажу державних земель. По-перше, її хочуть продати досить багато – часто фігурує цифра у мільйон гектарів. По-друге, якщо пріоритетом є розвиток дрібних та середніх фермерів, які працюватимуть на власній землі, тоді виходить невеличка неузгодженість – де усі наші дрібні ферми візьмуть стільки грошей, щоб одразу придбати мільйон гектарів? Якщо почнеться продаж державних земель, то навіть агрохолдинги під такі «покупки» змушені будуть залучати зовнішнє фінансування, не кажучи про дрібних фермерів, яким грошей ніхто не дасть», – додав Андрій Мартин.

Нагадаємо, раніше повідомляв AgroPolit.com міністр аграрної політики та продовольства Тарас Кутовий під час Національного аграрного форуму у Хмільницьку розповів 4 міфи про відкриття ринку землі. Також минулого місяця народний депутат від БПП Олексій Мушак, подав у Конституційний суд подання про скасування мораторію на продаж сільськогосподарських земель за підписом 55 нардепів.