друкувати


У Кабміні Держлісагентство відзвітувало за 2016 й рік

13 березня 2017, 08:25

Т.в.о. голови Державного агентства лісових ресурсів Христина Юшкевич підбила підсумки роботи галузі за рік роботи під час публічного звіту, що відбувся у Будинку Уряду 10 березня. Про це повідомляє Державне агентство лісових ресурсів України.

Вона зазначила, що для лісівників основним завданням є збереження та відновлення українських лісів, і 2016 року вони з цією задачею впоралися.

«Протягом 2016 року у лісогосподарських підприємствах, які належать до сфери управління Держлісагентства, були відтворені ліси на площі 52,6 тис. гектарів. Це означає, що площа відтворення лісів перевищує площу суцільних зрубів (50,1 тис. га) майже на 5%», - повідомила очільник відомства.

Юшкевич додала, що садіння і висівання проведено на площі 34,4 тис. гектарів, що на 14% більше від запланованого річного завдання, з яких 2,6 тис. га – лісорозведення або нові ліси, а до лісових культур зараховано також 18,2 тис. га лісових насаджень створених шляхом природного поновлення.

Також т.в.о. голови агентства прозвітувала про результати боротьби з незаконними рубками.

З метою інформування громадськості про проведення рубок деревини в лісах, у Держлісагентстві у серпні 2016 року прийнято рішення щодо забезпечення оприлюднення на офіційних веб-сайтах обласних управлінь лісомисливського господарства та постійних лісокористувачів інформації про перелік лісових ділянок, відведених для заготівлі деревини. Окрім того, надано доручення ВО «Укрдержліспроект» забезпечити оприлюднення на своєму веб-сайті планів лісонасаджень», - повідомила Юшкевич.

Вона додала, що завдяки скоординованим діям державної лісової охорони та правоохоронних органів вдалося збільшити кількість виявлених правопорушень у лісах.

Так, у 2016 році державною лісовою охороною передано до судових та правоохоронних органів 2 162 справи щодо незаконної вирубки лісів. За допущення чи покривання незаконної вирубки було притягнуто до дисциплінарної відповідальності 744 посадових осіб держлісохорони, у тому числі 79 – звільнено із займаних посад», - підкреслила Юшкевич.

 

Т.в.о. голови відомства зазначила, що з минулого року активізовано роботу щодо лісової сертифікації за міжнародним проектом FSC. За її словами, лісова сертифікація, як оцінка ведення лісового господарства, запроваджена з метою забезпечення виконання лісами на засадах сталого розвитку економічних, екологічних і соціальних функцій. В Україні отримала розвиток лісова сертифікація за міжнародною схемою Лісової опікунської ради (Forest Stewardship Council - FSC). На сьогодні сертифіковано більше 3,3 млн га лісів України або 32%, в т.ч. 3,2 млн га, або 39%, лісів державних лісогосподарських підприємств, що належать до сфери управління Держлісагентства.

У лісах, що належать до сфери управління Держлісагентства, створено майже 3,3 тис. територій та об’єктів природно-заповідного фонду загальною площею близько 1,3 млн га.

Заповідність підпорядкованих лісів становить 16,1%. Практично у всіх регіонах заповідність в лісах вища ніж загальнодержавна», - сказала вона.

 

Вже у 2017 році, з метою вдосконалення режиму збереження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги

України, Держлісагентством виданий наказ «Про додаткові заходи охорони видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України». Зокрема, доручено на територіях установ природно-заповідного фонду сформувати для вказаних видів охоронні ділянки, забезпечити їх належний облік, розробити відповідні організаційні та лісогосподарські заходи направлені на збереження середовищ їх існування.

Ліси наших підприємств щороку пошкоджуються шкідниками і хворобами на площі більше 600 тис. га. Катастрофічного розмаху всихання ялинників в усій Європі набуло з 2003 року. На сьогодні обсяги всихання як похідних, так і корінних ялинників Українських Карпат набули стихійних масштабів і продовжують збільшуватись й надалі. Це негативне явище сягнуло 36 тис. га і маса всихаючої на корені деревини складає більше 11 млн куб. м. Всі ці негативні чинники спричиняють погіршення санітарного стану лісів», - сказала Юшкевич.

За її словами, своєчасне проведення заходів з поліпшення санітарного стану в ослаблених і пошкоджених хворобами та стихіями лісах дозволяє запобігати втраті десятків мільйонів кубічних метрів деревини та не допускати безповоротних екологічних і економічних втрат.

Однак, розуміючи, з одного боку, занепокоєння суспільства щодо можливих зловживань під час проведення суцільних санітарних рубок, а з другого боку, гостру необхідність у здійснені санітарно-оздоровчих заходів у лісах, Держлісагентство розробило нові Санітарні правила у лісах України. Це звичайно не панацея. Потрібно продовжувати роботу для їх вдосконалення», - підкреслила т.в.о. голови відомства. 

Стосовно фінансових показників роботи галузі Христина Юшкевич зазначила, що у 2016 році отримано 12355,4 млнгрн чистого доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), що на 1940,8 млн грн (19%) більше, ніж у 2015 року. Чистий прибуток становив 597,2 млн грн, з якого 447,9 млн грн (75%) відраховано до державного бюджету.

Загалом до бюджетів усіх рівнів сплачено 4.2 млрд грн податків та зборів, що на 1 млрд грн більше, ніж у 2015 році», - повідомила вона.

Юшкевич порушили питання, яке залишилося невирішеним з 2016 року – фінансування лісгоспів південних та східних областей.

Була створена патова ситуація та законодавча колізія, з якої зараз оперативними методами намагаємося вийти», - наголосила т.в.о. Голови відомства.

 

Вона розповіла, що у 2016 році була розпочата робота над реформуванням лісової галузі: «За дорученням Прем’єр-міністра України було створено робочу групу. Міжнародні експерти з Австрії та Німеччини висловили повну підтримку Держлісагентству щодо розробки комплексної програми реформування».