друкувати


Названі умови видачі бюджетних дотацій аграріям

11 березня 2017, 13:41

З 1 січня 2017 року набула чинності ст. 161 Закону від 24.06.04 р № 1877-IV «Про державну підтримку сільського господарства України» (далі - Закон № 1877). Цією нормою передбачено бюджетна дотація для розвитку сільськогосподарських товаровиробників і стимулювання виробництва сільгосппродукції. Про це повідомляє "Баланс Клуб".

Порядок розподілу коштів, які спрямовуються сільгосптоваровиробникам у вигляді бюджетної дотації, затверджений постановою КМУ від 08.02.17 р № 83. Для отримання дотації сільгосптоваровиробник повинен бути включений до Реєстру.

Сільгосптоваровиробник (юрособа або фіз¬ліцо-підприємець) може потрапити до Реєстру за умови, що: він є платником ПДВ; здійснює види діяльності, визначені п. 161.3 Закону № 1 877; питома вага вартості сільгосптоварів становить не менше 75% вартості всіх товарів, поставлених їм протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів сукупно.

Для новоствореного сільгосптоваровиробника, який зареєстрований як суб'єкт господарювання, який здійснює господарську діяльність менше 12 календарних місяців, питома вага сільгосптоварів розраховується за наслідками кожного окремого звітного періоду (п. 161.1 Закону № 1877).

Для внесення до Реєстру сільгоспвиробник повинен подати до податкової, де він зареєстрований як платник ПДВ, заява встановленої форми.

Наказом Мінфіну від 23.02.17 р № 275, який вступив в силу з 2 березня, затверджені дві форми заяви:

№ 1-РОБД «Про внесення сільськогосподарського товаровиробника до Реєстру одержувачів бюджетної дотації»;

№ 2-РОБД «Про зняття сільськогосподарського товаровиробника з реєстрації як одержувача бюджетної дотації».

Сільгосптоваровиробник, який бажає потрапити до Реєстру, подає до податкового органу заяву за формою № 1-РОБД. У разі відсутності підстав для відмови у внесенні сільгосптоваровиробника до Реєстру зобов'язаний протягом трьох робочих днів після надходження до нього заяви внести такого товаровиробника до Реєстру.

Сільгоспвиробник матиме право на отримання бюджетної дотації з місяця, наступного за місяцем подачі заяви. Подати заяву необхідно протягом 5 календарних днів після закінчення граничного строку подання податкової звітності з ПДВ, встановленого для місячного податкового (звітного) періоду.