друкувати


Мінагрополітики підтримує продовження форвардної програми ДПЗКУ

10 березня 2017, 15:16

Міністерство аграрної політики та продовольства України вважає ефективною і дієвою програму державних закупівель зерна за форвардними контрактами. Таку думку, під час круглого столу «Держава та сільгоспвиробники: що потрібно українському фермеру» висловила заступник директора департаменту стратегії та економічного розвитку Мінагрополітики Наталія Чернюк, говориться в матеріалі AgroРolit.com.

Основними напрямками роботи стануть удосконалення законодавчої бази для підтримки виробників та підвищення їхньої конкурентоспроможності. Одним із інструментів є державна форвардна програма, яка реалізується в рамках ПАТ «ДПЗКУ» та ПАТ «Аграрний фонд», – пояснила Наталія Чернюк.

За її словами, в рамках форвардної програми ДПЗКУ планує у два етапи профінансувати сільгоспвиробників на загальну суму у понад 1 млрд грн, закупивши до 200 тис. тонн продовольчої та фуражної пшениці 200 тис. тонн кукурудзи та до 150 тис. тонн ячменю і сої.

Основна увага Мінагрополітики буде приділятися малим та середнім фермерам, як це заначив у своїй стратегій розвитку АПК «3+5» аграрний міністр Тарас Кутовий. За словами Наталії Чернюк, це означає наступне:

По-перше, згідно з стратегічним планом розвитку АПК, одним із пріоритетів є реформування системи державної підтримки. Задля цього вже розроблено проект закону «Про стимулювання розвитку аграрного комплексу», який регулюватиме відносини державної політики щодо підтримки фермерів, стимулювання виробництва, створення сприятливих умов для сільськогосподарських виробників, зокрема й фермерських господарств».

По-друге, цього року на підтримку аграріїв бюджетом виділено 5,5 млрд грн.

На фінансову підтримку товаровиробників піде 4,7 млрд грн, на здешевлення кредитів – 300 млн грн, 550 млн – на придбання техніки вітчизняного виробництва, решта – на закладання садів і тваринництво», – пояснила Чернюк

Нагадаємо, як раніше писав AgroРolit.com ДПЗКУ в цьому році закупить у аграрієв 5 млн т зерна.