друкувати


Бюджетна дотація для АПК скоротить термін окупності інвестицій в молочному тваринництві

9 березня 2017, 09:13

Система бюджетних дотацій для агросектору допоможе молочному тваринництву залучити більше інвестицій, бо  скоротить термін  окупоності інвестпроектів. Таку думку в коментарі до матеріалу «Бюджетні дотації АПК – як, кому та скільки?" для AgroPolit.com висловив керівник агентства «ІнфоАгро» Василь Вінтоняк.

Нагадаємо, що Кабмін прийняв постанову, яка визначає порядок розподілу та використання 6 млрд грн державної підтримки аграрних виробників, передбачених держбюджетом на 2017 рік. Як розповів аграрний міністр Тарас Кутовий, в мехінізмі уточнено два важливі моменти. Перший — встановлено обмеження виплати дотацій птахівникам до 50% від загальної суми. Нагадаємо, раніше учасники ринку критикували уряд та Мінагро за те, що  це призведе до отримання левової частки бюджетних коштів одним українським виробником — компанією  МХП, яка належить Юрію Косюку. Другий момент — розподіл буде автоматичним.

Птахівництво, так само як і свинарство, наразі не мають кризи. Під ударом — ВРХ — молочне тваринництво і м’ясо, — розповідає він в ексклюзивному коментарі AgroPolit.com. В принципі, я – за те, щоб птахівників менше дотували, бо вони і так досить прибуткові та в них, за великим рахунком, монополія. А от галузі, які в занепаді, саме їх потрібно більше дотувати. Сьогодні інвестори не хочуть вкладати гроші у ВРХ. Всі згодні інвестувати у птахівництво, свинарство, бо там швидке повернення грошей, тоді як у ВРХ віддача інвестицій відбувається через 6–7 років. Якщо буде більше дотацій з бюджету для ВРХ, то це може стати хорошим стимулом».