друкувати


Презентована детальна схема бізнес-інтересів у аграрному комітеті

8 березня 2017, 12:42

Громадський Рух ЧЕСНО проаналізував декларації 29 нардепів аграрного комітету на предмет конфлікту бізнес-інтересів. Результати викладені у матеріалі на «Економічній правді». 

Більшість нардепів (21) вказали у декларації принаймні одну юрособу, пов'язану з аграрним бізнесом. Українських аграрних фірм немає лише у деклараціях Добкіна, Івченка і Кучера.

Як  пишуть  автори статті, 29 нардепів агрокомітету мають 150  фірм, з  яких 100 —  пов’язані з  агропромисловістю, 7 депутатів напряму пов’язані з агрохолдингами,  5 – не  вказали бізнес-активів у своїй декларації, 3  мають агробізнес, записаний на родичів,  4 —   є  кнопкодавами.  

Найбільшим офшорним передовиком комітету називають  Вадима Нестиренка,  який вніс у декларацію  рекордну кількість даних про  агрокомпанії:  він зареєстрував 23 юрособи ,  19 — по’вязані з  АПК, 13 — з «вирощуванням зернових культур». «Нардеп має два офшори — корпортивні права на Likanova Investments LTD з Британських Віргінських островів і є бенефіціаром Ristone Holdings LTD з Кіпру. Українські активи Нестеренка в основному зосереджені у Києві у провулку Георгіївському, 2», — вказується у статті.

Леонід Козаченко вказав 7 підприємств, з яких  4 — аграрні.

Микола Кучер  має три  фірми, з  яких 2 офшори — «Тенсі Холдінгз ЛТД» і «Азалеа Холдінгс ЛТД», а також українська ТОВ «Сервіс-Технобуд». «Компанії тримають акції однієї публічної європейської компанії. Фірми не мають банківського рахунку», — заявив він  у коментарі. Микола Кучер не повідомив Громадському рухові ЧЕСНО назву, сказавши, що це секрет.

Мажоритарник з  Волині — Сергій Мартиняк є засновником 7 юридичних осіб  і 15 підприємств, пов’язаних з  агросферою.  «Найбільше бізнес-діяльність Сергія Мартинюка відома завдяки ТОВ «Агропромислова група «Пан Курчак». «Пан Курчак» вирощує збіжжя, птицю, свиней, виробляє м'ясо та ковбаси тощо. За даними ЄДР у Групу «Пан Курчак» входить ТОВ «Полтрекс», «Птахокомплекс «Губин», «Агідель», ТОВ «Джерела». Група «Пан Курчак» має мережу фірмових магазинів — ТОВ «Українські торгівельні мережі», — сказано у матеріалі.

Хмельницький мажоритарник Сергій Лабазюк («Воля народу») вніс у е-декларацію: 11 підприємств, 1 підприємство — ТОВ «Промислова компанія «Вітагро» — з'явилося у 2016 році,  9 — юросіб пов'язані з аграрною сферо. Географічно активи — у Хмельницькій області. 5 підприємств займається «вирощуванням зернових культур. Йдеться про ПП «Аграрна Компанія 2004», ТОВ «Аграрна Компанія «Зоря» (у стані припинення), ТОВ «Агро Світ Поділля», ТОВ «Науково-Виробнича Агрофірма «Перлина Плюс» (знята з обліку у травні 2016 року, має правонаступника – ТОВ «Перлина Поділля»), ТОВ «Анторіум Волочиськ»(знята з обліку у січні 2016 року)», — пише видання.

Представником мільйонера Юрія Косюка у парламенті, за даними видання, є Олександр Бакуменко.  «Олександр Бакуменко раніше очолював «Союз пташників України», в який входить кількадесят українських підприємств і агрохолдингів. Її також очолював свого часу аграрний магнат Юрій Косюк, головний виконавчий директор ПАТ «Миронівський хлібопродукт». В інтерв'ю Олександр Бакуменко підтверджував, що Косюк є його близьким другом», —  сказано у матеріалі. 

Інтереси  зернотрейдера Вадатурського  представляє  його  син — Андрій.

Депутат  від  «Опоблоку» Денис Омельянович презентує інтереси відомого за часів Віктора Януковича бізнесмена Бориса Колеснікова.

Не вказали наявність бізнес-активів п'ять нардепів — Артем Вітко, Григорій Заболотний, Валерій Лунченко, Олексій Мушак і Сергій Хлань.

Щодо Григорія Заболотного (БПП) то у нардепа дійсно не має бізнес-активів. Але є у родини — у тієї частини, яку вже не треба вносити у декларацію.

«У декларації Олексія Мушака за 2016 рік варто чекати оновлень. Дружина нардепа Наталія обзавелася часткою у ТОВ «Робо-УА». Фірму зареєстрували у травні 2016 року. Разом з Мушак співвласницею є ще Олександра Майстрюк, директором — Олексій Гоначеренко. Майстрюк також значиться помічником на громадських засадах Мушака. У свою чергу Олексій Гончаренко значиться помічником Мушака за строковим трудовим договором на постійній основі. Основним видом діяльності ТОВ «Робо-УА» є «інші види освіти». За даними сторінки «Робо-УА» у соцмережах фірма займається робототехнікою для дітей. Мушак і його дружина не мають стосунку до аграрної сфери. Але, як писав «Главком», Мушак є родичем відомого агробізнесмена і колишнього нардепа Андрія Веревського, який володіє аграрною компанією «Кернел».», — вказують  автори статті.

«Відродження» має в Аграрному комітеті двох нардепів — дуже активного у законотворенні полтавського нардепа-кнопкодава Олега Кулініча (є 100% власником двох підприємств — ТОВ «Октан» (вирощування зернових культур…) і ПП «ЗіньківЗемПроект»), а також — черкаського Геннадія Бобова.

На матір чернігівського мажоритарника Валерія Давиденка (БПП) вказані корпоративні права: 12 юросіб, 9 з яких аграрні, 2 — іноземні підприємства та 2 — публічні акціонерні товариства (ПАТ «Блок Агросвіт» і ПАТ «Рудьківське»).

Аркадій Корнадський має 7  фірм.

Більше про  аграрних депутаів читайте  у матеріалі.