друкувати


Відкривати ринок землі можна, коли ВВП на душу населення зросте в шість разів

6 березня 2017, 13:21

Фундація «Аграрна наддержава» презентувала своє бачення основних положень законопроекту про ринок землі і закликала учасників агроринку разом напрацювати цей документ на базі Національної земельної асамблеї (НЗА). Нагадаємо, що сьогодні засновник Фундації Андрій Гордійчук у своєму матеріалі на «Дзеркало тижня» закликав Президента України Петра Порошенка створити НЗА.

У матеріалі подано ключові точки, на які слід звернути увагу при підготовці даного законопроекту.

 

 

 Відкривати ринок землі можна, коли показник ВВП на душу населення зросте принаймні в шість разів. Доходи людей повинні досягти такого рівня, щоб громадянин за рік мав можливість купити 1–3 га землі. Кожне агропідприємство пропонуємо розглядати як цілісний майновий комплекс і перетворити власників землі на акціонерів. Це захистить земельні активи від нестабільності в умовах початкового етапу впровадження земельного ринку. Щоб консолідувати дрібні земельні ділянки, пропонуємо розробити чіткий механізм створення масивів полів за згодою 75% власників на полі. Слід задіяти українські біржі для торгівлі не лише корпоративними правами підприємств, а й цілісними майновими комплексами чи його частинами. Пропонуємо запустити процес землеустрою сільських районів і на його основі — землекористування агропідприємств. Має запрацювати ефективна система кредитування українських аграріїв. Як варіант, надати можливість вітчизняному бізнесу самостійно виходити на світові фінансові ринки», — пише у своїй статті засновник  фундації  «Аграрна наддержава».

Крім того, автор  статті наголошує, що для вирівнювання можливостей українських підприємців та іноземців як мінімум на першому етапі впровадження ринку землі варто обмежити право іноземних громадян і компаній на придбання земель сільськогосподарського призначення.

Андрій Гордійчук також наголошує, що при підготовці земельної реформи варто врахувати позицію відомого юриста-конституціоналіста Віктора Шишкіна.

Шишкін вважає, що оскільки «земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави" (ст. 14 Конституції), то пріоритетом може визнаватися пріоритет власності усього народу над правом індивідуума. Більш того, особа може бути обмежена у розпорядженні правом на землю, особливо с/г призначення (хоча держава гарантує право власності на землю, але на даному етапі розвитку суспільства воно не є абсолютним). На думку Шишкіна, законодавче обмеження права власності може мати місце в інтересах суспільства і турботи про збереження сфери життєзабезпечення прийдешнім поколінням українського народу. Перебуваючи на посаді судді КСУ, В.Шишкін почав закладати відповідну позицію в одному з проектів рішення. Проте тоді, у 2009 р., до розгляду та ухвалення жодного рішення з цього питання справа не дійшла)», — пише політик.