друкувати


Експерт розповів, що буде з економікою після «націоналізації» бойовиками українських підприємств

6 березня 2017, 07:11

Для економіки України вплив прямого захоплення українських активів мінімальний, а ось для самих підприємств така «націоналізація» може бути фатальною. Про це розповів економіст Андрій Новак в ексклюзивному коментарі АgroPolit.com.

Нагадаємо, що бойовики так званих ДНР/ЛНР 1 березня заявили про «націоналізацію» 40 підприємств. Вже 3 березня на сайті «ради міністрів» ДНР з’явився список з 43 компаній, серед них активи агрохолдингу HarvEast Holding та хімічного підприємства ПАО «Концерн Стирол».

Аграрні активи, які залишились на окупованих територіях, в основному належали групі «СКМ» Ріната Ахметова, є металургійні комбінати, вугільні шахти. Не можна сказати, що націоналізація в так званих ЛНР/ДНР якось суттєво вплине на українську економіку. А вплив на АПК буде мінімальним. На ті українські аграрні компанії, які працюють на вільній частині української території, і ті, котрі зараз збирають урожай на підконтрольній території. Адже ті, що на окупованих, трішки реалізовували свою продукцію на захопленій частині Донбасу чи в Росії. Зараз усе буде залежите від того, у якій формі буде зберігатись ця торгівля. Тема націоналізації виплила як наслідок блокади постачання вугілля з ОРДЛО. Керівництво «ЛНР/ДНР» відчуває фінансовий голод, тому що Росія скоротила їхнє фінансування, блокада перекрила їм фінансовий потік від продажу вугілля і це змусило вдатися до націоналізації. Але одна справа —  захопити підприємство, інша —  ним управляти, шукати ринки збуту. На мій погляд, все завершиться тим, що поріжуть підприємства на метал, бо навряд чи зможуть налагодити технологічний процес. Партнери, інвестори та кредитори вже в курсі цієї ситуації, тому не будуть негативно реагувати», — розповів він.

Більше читайте в матеріалі АgroPolit.com