друкувати


За 2016 рік парламент не прийняв жодного закону для реформи децентралізації

2 березня 2017, 14:33

Минулого року Верховна Рада не ухвалила жодного закону, котрий підсилив би місцеве самоврядування. Про це розповів менеджер Реанімаційного пакету реформ Іван Лукеря в інтерв’ю виданню zbruc.eu.

«Парламент протягом 2016 року не прийняв жодного важливого закону, який би посилив місцеве самоврядування. Жодного! Тому в тій частині, котра залежала від Верховної Ради, 2016 рік можна вважати втраченим. І якби не активність органів місцевого самоврядування та ініціативи уряду, зокрема Міністерства регіонального розвитку, то для децентралізації цілий рік був би змарнованим», – стверджує він.

За словами експерта РПР, через це в громадах накопичилась купа проблем: зупинилось об’єднання, громади утворюються нерівномірно і не за планом, створились правові колізії в роботі самих ОТГ. І все через нестачу потрібних для реформи децентралізації законів.

Найважливіший законопроект №4772, про добровільне приєднання територіальних громад. Величезна кількість об’єднаних територіальних громад є надзвичайно малими. Яскравим прикладом можна назвати Львівщину, бо в області сформувалося багато дрібних громад, які не можуть вважатися сильними. Їх треба укрупнювати», – додав Лукеря.