друкувати


Чому зріс торговельний баланс України? — Пинзеник

25 лютого 2016, 16:33

Зміна торгового балансу України в позитивну сторону відбувається на тлі значного падіння експорту. Про це заявив екс-міністр фінансів, народний депутат України (БПП) Віктор Пинзеник .

"Перш за все, зміни в торговому балансі відбуваються на тлі значного падіння українського експорту. Ніякого зростання експорту не відбувається. Якраз навпаки. Експорт падає вже третій рік. Просто імпорт скорочується швидкими темпами. Торішнє скорочення експорту склало $ 15,8 млрд (-29, 3%), а імпорту - на $ 16,9 млрд (-31,1%), а за три останні роки таке скорочення склало 30,7 і $ 47,2 млрд відповідно ", — написав він.

За його словами, істотний вплив на ситуацію надає і війна на сході України. З цієї причини при загальному зменшенні експорту по країні на 29,3% в Донецькій області він впав на 56%, в Луганській — більш ніж в 7 разів (в сумарному вираженні на $ 6,3 млрд).

"Але кілька років триває ще одна оголошена ?? нам Російською Федерацією війна — торгова. З цієї причини за минулий рік у нас наполовину скоротився експорт в РФ (імпорт скоротився на 41,9%). А за три останні роки скорочення експорту склало $ 12, 8 млрд, а імпорту з РФ - на $ 19,3 млрд ", — наголосив Пинзеник.

Нагадаємо, раніше Пинзеник заявив, що в порівнянні з 11 місяцями 2015 року, в грудні рекордно зросли видатки Державного бюджету України, особливо в частині державних закупівель.