друкувати


На найлижчі 5-10 років прогнозують появу м'яса з пробірки

2 березня 2017, 08:09

Вчені вдосконалюють методики, щоб зробити штучне м'ясо доступним і вивести його на ринок в найближчі п'ять років. Про це повідомляє Союз птахів України.

Якщо в 2013 році собівартість бургера з котлетою з вирощеного в лабораторії м'яса становила понад $ 300 000, тепер ледь перевищує $ 10.

Більшість лабораторних методик вирощування м'яса використовують тварини клітини, отримані з сироватки крові. У біореакторі з клітин формується мускулатура, яка і стає основою м'яса. Однак собівартість такої технології не дозволяла випустити штучне м'ясо на ринок і масштабувати виробництво.

У 2013 р біолог Марк Пост з Університету Маастрихта створив перший в світі бургер з вирощеного в пробірці м'яса. Виробництво продукту обійшлося в $ 325 000. Розвиток технологій багаторазово знизило цю ціну, і сьогодні кілограм штучного м'яса коштує вже $ 80, а один бургер - $ 11. Таким чином, за чотири роки ціна скоротилася майже в 30 000 разів.

Разом з тим, півкіло яловичого фаршу коштує до $ 4, тобто в рази дешевше, ніж м'ясо з пробірки. Однак вчені і творці «м'ясних» стартапів вірять, що через 5-10 років штучні фрикадельки і гамбургери будуть продаватися в магазинах за помірною ціною.