друкувати


Рибне господарство України у 2017 році модернізують європейці

1 березня 2017, 18:12

Підтримка європейських партнерів направлена на допомогу у моніторингу риболовецького флоту, електронного моніторингу вилову риби, а також реалізації проекту з наукових досліджень та технічної допомоги українській рибній галузі з боку ГКРС ФАО. Про це повідомив голова Держрибагентства Ярема Ковалів.

У 2016 році Держрибагентство активізувало роботу з міжнародними партнерами — Норвегією, Естонією та Генеральною комісією з питань рибальства у Середземному морі (ГКРС ФАО). Результатом співпраці є допомога у реформуванні та модернізації рибного господарства України.

«Фіналізуємо процес передачі Україні електронної системи обліку вилову Естонією. Завершується її переклад, найближчим часом вона буде запущена. З Норвегією процес передачі системи моніторингу маломірного флоту і системи електронної звітності з вилову ще триває. Завершити всі формальні процедури плануємо до кінця 2017 року»,— зауважив Ковалів.

У 2016 році Держрибагентство, також, підписало Угоду з ГКРС ФАО щодо реалізації в Україні масштабного проекту із наукових досліджень та технічної допомоги українській рибній галузі. В її рамках буде запроваджено пілотний проект електронної системи звітності та моніторингу риболовецьких суден у Чорному морі. Запровадження систем моніторингу європейського зразка допоможе організувати ефективну систему контролю за виловом риби.

Крім того, у першій половині 2017 року ГКРС ФАО реалізує в Україні проект із оцінки можливостей для розвитку марикультури в північно-західній частині Чорного моря. Представники ФАО спільно з українськими експертами розпочнуть польові дослідження і визначать перспективні зони для розвитку марикультури, види і технології вирощування, можливі шляхи адаптації міжнародних практик до умов Чорного моря. ГКРС забезпечить необхідну експертизу для проведення дослідження та всі фінансові витрати для реалізації технічної допомоги в рамках Угоди.

Наше завдання — показати українським підприємцям всі можливості марикультури, розробити «дорожню карту» з інформацією про перспективні території та види для вирощування, ефективні методики та технології, існуюче нормативно-правове регулювання. Кінцева мета — створити умови для розвитку рибного фермерства та забезпечити споживачів власне українською рибою, в тому числі й морською», - наголосив очільник відомства.