друкувати


Зростанню кількості об’єднаних громад заважає неприйняття двох законопроектів

2 березня 2017, 07:25

На заваді децентралізації стало небажання заможних об’єднаних територіальних громад (ОТГ) приєднувати бідні села. Про це заявив керівник програми практичної політики, експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай в інтерв’ю AgroPolit.com

Не прийняті законопроекти про приєднання громад з суміжних районів та приєднання громад до вже існуючих ОТГ гальмують план реформи децентралізації.

«Є кілька причин. У процесі об’єднання громад не можуть брати участь міста обласного значення. Законодавство поки не дозволяє цього робити, а законопроекти № 5520 та № 4772 лежать у Верховній Раді і не приймаються. Також не можуть брати участь в об’єднанні громади з різних районів», – розповів він.

За словами керівника програм практичної політики Олександра Солонтая, в перешкоджанні об’єднанню громад з’явилась нова причина: колишні голови не хочуть втрачати свої місця через необхідність проведення виборів в новостворених ОТГ.

Після об’єднання громад повинні пройти вибори, і дуже багато сільських голів не хочуть прощатись зі своїми місцями. Не хочуть об’єднуватись, бо бояться втратити «тепленьке місце». В результаті реформи децентралізації почали зростати місцеві бюджети, і тому окремі громади – сільські, селищні, певний час вирішили почекати з об’єднанням, тому що виявилося, що вони є багатшими, ніж сусіди. В тебе є маленьке князівство, маленька вотчина. У багатьох країнах саме через це об’єднання проходило не в добровільний спосіб, а в примусовий. У таких ситуаціях важко сподіватись, що на місцях люди будуть думати не про власну задницю, а про майбутнє громади», – додав Олександр Солонтай.

Так наприклад, в Київській області утворено 2 ОТГ, коли як в Тернопільській 36. Наразі в Україні 366 об’єднаних територіальних громад. Згідно плану реформи децентралізації, по її завершенню, в Україні повинно утворитись 1500-1800 об’єднаних територіальних громад.