друкувати


Депутати пропонують спростити оформлення землі фермерам

1 березня 2017, 11:36

У Верховній Раді зареєстрований проект закону №6148 «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо переоформлення деяких прав на землю, набутих до набрання чинності Земельним кодексом України», який спрощує землеьні відносини для фермерів. Зокрема, документом пропонується надати можливість громадянам та юридичним особам, що отримали земельні ділянки на праві постійного користування, переоформити це право на право оренди на них. Серед авторів – 15 народних депутатів.

 

 

 

Зараз приблизно 200 тис. га земель, які використовуються для ведення фермерського господарства, оформлені на праві постійного користування. Це право було набуте ще до вступу в силу нинішньої редакції Земельного кодексу, вже відповідно до якої громадяни та приватні юрособи права на оформлення землі в постійне користування не мають. Варто зазначити, що право постійного користування не спадкується, тому якщо, наприклад, фермер помирає, землі його господарства переходять не нащадкам, які працювали б на цій землі, а державі. Відповідно, сімейне фермерське господарство може бути просто втрачене. А це мінус і для соціальної сфери села, і для працевлаштування, і для місцевих бюджетів. Ця ситуація зараз не врегульована, тому ми з колегами вийшли з відповідною законодавчою ініціативою», – пояснює ініціатор законопроекту, голова земельного підкомітету Комітету ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин Олег Кулініч.

Законопроектом пропонується внести зміни до статті 134 Земельного кодексу України, а також до пункту 6 Перехідних положень ЗКУ. Відповідно до цих змін, фізичні та юридичні особи, які до набрання чинності нинішнім ЗКУ набули земельні ділянки на праві постійного користування або довічного успадковуваного володіння землею, мають можливість переоформити відповідне право на право оренди строком на 50 років, якщо інший строк не погоджений орендарем.

Рішення про переоформлення права постійного користування землею, права довічного успадковуваного володіння землею на право оренди приймається органом виконавчої влади, органом місцевого самоврядування, уповноваженим здійснювати розпорядження земельною ділянкою відповідно до статті 122 ЗКУ.

Впевнений, що це одне з тих рішень, яке справді потрібне нашим фермерам, воно пропонується виключно в їх інтересах. Тому сподіваюся, що навколо законопроекту не буде ніяких політичних спекуляцій», – резюмував Олег Кулініч.