друкувати


Запропоновано карту реформування лісової галузі

28 лютого 2017, 10:56

Реформування лісової галузі описали в Національній академії аграрних наук України. Про це в інтерв’ю на Урядовому Кур’єрі написав директор Інституту агроекології і природокористування Національної академії аграрних наук Орест Фурдичко.

На думку академіка, досвід державного управління в цій галузі за роки незалежності України не виправдав себе.

У порівнянні: в Польщі прибутки у лісовій галузі становлять $25 млрд, коли як в Україні з тим же самим обсягом лісів $2,5 млрд.

Вчений вважає, що змінити ситуацію зможе ряд кроків.

Конче необхідним заходом державного рівня має стати децентралізація обліку й ведення звітності, щодо фінансово-економічних показників їхньої діяльності. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, мають усвідомлювати виробниче призначення земель лісогосподарського призначення. Їх використання як природного ресурсу та засобу виробництва має бути ефективним, самоокупним і прибутковим», — каже він.

Найкращим прикладом для реформування лісового господарства в Україні має стати закон «Про ліс» сусідньої Польщі (від 21 вересня 1991 р.). Закон установлює порядок оподаткування лісових земель залежно від їх площі з розподілом її за класами бонітету і головними лісоутворювальними породами згідно з матеріалами лісовпорядкування.

Необхідно відмовитися від ще одного з атрибутів радянської філософії — централізованого управління господарською діяльністю в галузі користування землями лісогосподарського призначення. Те саме стосується відмови від архаїчної системи поділу лісів на численні категорії так званої захищеності, започаткованої ще в колишньому СРСР разом з поділом лісів на групи, що було не властиво українському лісівництву», — пише академік.