друкувати


Три тренди руху розвитку міжнародних продуктових ринків

28 лютого 2017, 08:03

У найближчій перспективі глобальні продуктові ринки рухатимуться в кількох основних напрямках. Про це розповів в інтерв’ю AgroPolit.com голова Ради з питань експорту продовольства UFEB Богдан Шаповал.

Експерт виділив три основні продовольчі вектори.

«По-перше, розширюються майданчики купівлі продовольства, і в усіх куточках світу стають більш доступними ті продукти, які раніше там не реалізувалися. Другий тренд — це так звана кастомізація профілю споживача продуктів. Тобто виробники й переробники продовольства вивчають свого споживача так само, як це раніше робили торговельні мережі. Третій тренд — це органіка та здорове харчування, зокрема прагнення споживати продукти з мінімальним вмістом цукру, без глютену тощо», — розповів Богдан Шаповал.

Тим не менш, голова ради з питань експорту UFEB, вважає що частка українських товарів з доданою вартістю на зовнішніх ринках буде зростати, завдяки африканським країнам, але цього не достатньо.

Кожен із нас спостерігає ці тренди й на продовольчому ринку України. Однак, щодо експортних трендів, ми не встигаємо за глобальним ринком. Україна — це, все ж таки, переважно експортер сировини. Ми не диктуємо моду на продукти, як це робить Японія, Південна Корея, Китай або США, — додав він.