друкувати


Рибним фермерам обіцяють грошову підтримку

27 лютого 2017, 18:11

В Україні будуть всіляко підтримувати розвиток рибного фермерства. Про це повідомляє UBR.

Цей напрямок Держрибагентство названо пріоритетним на 2017 рік.

«У світовому вилові риби частка фермерської риби становить 52%, а в Україні - лише 25%. При цьому наша держава має найбільшу площу внутрішніх водних об'єктів в Європі. Ми цілком можемо стати європейським лідером в галузі», - вважає голова відомства Ярема Ковалів.

Він повідомив, що вже в нинішньому травні українським фермерам стануть доступні засоби в рамках фінансової угоди між Україною та Європейським Інвестиційним Банком. Воно передбачає виділення ЄІБ 400 млн євро кредиту на розвиток агрокомплексу, частина з яких буде спрямована в рибну галузь.

Частина коштів піде підприємцям, частина - на державні інфраструктурні проекти», - додав голова.

Відомство анонсувало створення Фонду підтримки рибної галузі. Гроші з нього будуть розподілятися на програми зариблення, меліорації і підтримку підприємців.

До кінця року Держрибагентство планує також пролобіювати зниження плати за землю для підприємців і збільшення митних ставок на імпорт сортів риби, які можуть вирощуватися в Україні.

В травні 2017 року Генеральна комісія регулювання рибальства в Середземному і Чорному морі ДКРС ФАО реалізує в Україні великий проект по науковим дослідженням та технічної допомоги українській рибної галузі. Європейські вчені визначать перспективні види марикультури Чорного моря (риб, молюсків, водоростей), які можна вирощувати на тій чи іншій ділянці акваторії. Отримана інформація може стати «дорожньою картою» для українських фермерів.