друкувати


Держрибагентство планує розвиток аквакультури в Україні

27 лютого 2017, 15:40

Розвиток рибного фермерства або аквакультури є напрямом, на якому Держрибагентство сконцентрує основні зусилля у 2017 році. Про це повідомив голова відомства Ярема Ковалів під час прес-конференції 24 лютого. 

«У 2016 році частка фермерської риби у світовому вилові становила 52%, а в Україні – всього 25%. При цьому наша держава має найбільшу площу внутрішніх водойм в Європі. Ми бачимо колосальний потенціал у розвитку аквакультури, щоб стати європейським лідером у галузі», - заявив він.

За його словами, вже в травні 2017 року українським фермерам стануть доступні кошти в рамках фінансової угоди між Україною та Європейським Інвестиційним Банком. Угода передбачає виділення ЄІБ 400 млн євро кредиту на розвиток аграрного комплексу, частина з яких буде направлена у рибну галузь.

За всю історію незалежності міжнародна фінансова установа вперше виокремила аквакультуру та переробку риби як окремий напрям фінансування агросектору. Частину коштів буде направлено на кредитування наших підприємців, частину – на державні інфраструктурні проекти», - додав Ковалів.

Разом із експертами Офісу підтримки реформ Держрибагентство працює над законопроектом про сертифікат походження риби. Такий сертифікат завадить реалізації браконьєрської риби, тим само відкривши нові ніші для легальних виробників. Наразі продовжується робота над законопроектом про створення Фонду підтримки рибної галузі. Кошти з Фонду будуть розподілятися на програми зариблення, меліорації та підтримку підприємців аквакультури. Обидва законопроекти планують направити до ВР вже наприкінці весни 2017 року.

Зокрема, до кінця року Держрибагенство планує вирішити питання зменшення фінансового навантаження на підприємців щодо сплати за землю, збільшити митні ставки на імпорт сортів риби, що можуть вирощуватися в Україні. Також готуються зміни до законодавства, що дозволять надавати підприємствам рибної галузі фінансову підтримку з держбюджету.

Окрім того, у травні 2017 року Генеральна комісія регулювання рибальства у Середземному і Чорному морі ГКРС ФАО реалізує в Україні проект із наукових досліджень та технічної допомоги українській рибній галузі. Європейські вчені визначать перспективні види марикультури Чорного моря, а також придатні для цього ділянки акваторії. Отриману інформацію Держрибагентство додасть до Єдиного державного реєстру рибогосподарських водних об’єктів.