друкувати


Геннадій Мартин: методика нормативної оцінки землі стає предметом незрозумілих маніпуляцій

24 лютого 2017, 18:18

Нещодавно змінену методику нормативно-грошової оцінки хочуть знову змінити. Про це написав у себе на сторінці в ФБ член правління в Спілка землевпорядників України Андрій Мартин. ВІн навів кілька фактоірв,  які це підтверджують. Зокрема, один із них стосується ініціативи Держгеокадастру. Детальніше про те,  як за новим порядком обраховується норматвино-грошова оцінка емлі можна за посиланням у матеріалі "Як вирахувати вартість 1 га землі за новою нормативною грошовою оцінкою?".

За його словами, не дивлячись на те, що нова методика нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення ще навіть не вступила в силу, Госгеокадастр вже пропонує поміняти фігурують в ній нормативи капіталізованого рентного доходу.

Підстава просто феєрична «з метою врахування при проведенні нормативної грошової ОЦІНКИ земель СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО призначення витрат на Поліпшення кормових угідь в Деяк регіонах України, що призвели до Зміни показніків бонітування таких угідь»! Для непосвячених звучить вкрай солідно, але є два важливих моменти. По-перше, якщо мені не зраджує пам'ять, бонітування рунтів в нашій країні була проведена в 1993 році і з тих пір не мінялася в принципі, тому яким таким загадковим чином пройшли «зміни показників бонітування» в дуже короткий період з 16 листопада 2016 року по 16 лютого 2017 року – та ще загадка. Ну а, по-друге, «поліпшення кормових угідь в деяких регіонах України», яке, очевидно, відбулося в зимові місяці – так це взагалі настільки мило написано, що я навіть боюся уявити, навіщо і, найголовніше, як це «покращення» відбувалося на практиці», – пояснив він.

На думку експерта, така пропозиція іде у розріз з логікою останніх змін  в питанні оцінки.

Мені здається вельми неправильним, що методика оцінки стає предметом незрозумілих маніпуляцій, а базові нормативи оцінки, як з'ясовується, за бажанням чиновників можна міняти хоч кожен день. Але воно ж і зрозуміло – кормові угіддя, як відомо, штука дуже підступна – сьогодні вони такі собі, а завтра раптово приносять рекордний урожай розлогою журавлини», – висловився досвідчений експерт із земельних питань Андрій Мартин.