друкувати


Оновилено тендерну документацію на днопоглиблення

24 лютого 2017, 10:15

Адміністрація морських портів України представила проект оновленої тендерної документації на проведення днопоглиблювальних робіт, яка відповідає кращим міжнародним практикам. Про це повідомиляє прес-служба АМПУ.

Новий документ розробила робоча група, до якої увійшли фахівці ДП, Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) і юридичної компанії Arzinger. Презентація проекту відбулася на зустрічі з представниками днопоглиблювальних компаній.

 

Ми дійсно почали перезавантаження відносин з днопоглиблювальними компаніями. І наша сьогоднішня презентація - черговий крок, покликаний підвищити прозорість і відкритість тендерних процедур. Крім того, важливо пам'ятати, що днопоглиблення в українських портах насамперед дасть ефект підвищення рівня конкурентоспроможності портової галузі країни, позицій українських експортерів і імпортерів на світових ринках», - зазначив в. о. голови АМПУ Райвис Вецкаганс.

У зустрічі взяли участь представники провідних світових днопоглиблювальних компаній - Tianjin Dredging Company (Китай), DEME NV (Бельгія), Ilk Construction (Туреччина), Jan De Nul NV (Бельгія), Rohde Nielsen AS (Данія), Royal Boskalis Westminster NV (Нідерданди ) і їх українські колеги.

Учасники обговорили знову прописані контрактні зобов'язання АМПУ і потенційних компаній-підрядників щодо капітального та експлуатаційного днопоглиблення в портах« Південний »і Чорноморськ. Зокрема, умови розрахунків, порядок оплати, чіткі гарантійні зобов'язання виконання робіт за договором, штрафні санкції за неналежне виконання умов, страхування ризиків», - сказано в повідомленні.

За словами Андрія Селютіна, керівника практик інфраструктури і транспорту юркомпанії Arzinger, проект договору відображає умови типових контрактів Міжнародної федерації інженерів - консультантів (FIDIC) з урахуванням вимог українського законодавства. «Ми використовували термінологію, зрозумілу і для FIDIC, і для українських контролюючих і регуляторних органів», - уточнив він.

Крім того, до обговорення днопоглиблювальних проектів АМПУ з метою забезпечення їх максимальної прозорості залучені фахівці Державної аудиторської служби України, Служби безпеки України, профільні наукові інститути та юридичні компанії.

Днопоглиблювальні роботи в морському порту «Южний»  і «Чорноморськ» дійсно масштабними, їх загальний бюджет становить 9,6 млрд грн. З них у 2017 році заплановано освоєння на рівні 1,665 млрд грн і стільки ж в 2018 році. Виходячи з інвестованих в ці проекти коштів, а також безпрецедентною важливості запиту на ці роботи від бізнесу, ми і повинні спільно з підрядниками та іншими учасниками процесу забезпечити максимально якісний, чіткий і зрозумілий процес днопоглиблення», - резюмував Вецкаганс.