друкувати


На ринок міндобрив України вплине затримання Фірташа

22 лютого 2017, 16:53

На український ринок міндобрив та весняну посівну кампанію ситуація з Дмитром Фірташем не матиме швидкого впливу. Про це розповів аналітик аграрного ринку компанії «ПроАгро» Ярослав Левицький.

Експерт переконаний, що у разі припинення роботи хімічних заводів, якими володіє Дмитро Фірташ, на ринку міндобрив будуть пертурбації, але на що саме вони вплинуть — спрогнозувати важко.

«Скоріше за все ця ситуація призведе до перерозподілу власності Дмитра Фірташа, але так чи інакше, заводи продовжать працювати. Безпосереднього швидкого ефекту на ринку міндобрив від ув’язнення Фірташа очікувати не слід, але у більш віддаленій перспективі можуть якісь зміни бути, хоча їх важко передбачити», — говорить він.

Аналітик вважає, що рішення про заборону закупівлі дешевих міндобрив з Росії у Верховній Раді лобіювали саме люди Фірташа. Надалі ж можуть лобіюватися інтереси інших осіб, і хто вийде на ринок — поки що невідомо.

Послабиться вплив з цього боку — активізують діяльність інші гравці цього ринку, у тому числі й іноземні виробники. Але куди більший вплив на наших аграріїв мало закриття у Китаї заводів з виробництва пестицидів та зростання світових цін на пестициди, ніж ситуація з Фірташом, яка мала б вплинути на Україну більш відчутно. Дмитро Фірташ не здійснював безпосереднього оперативного керівництва на своїх виробничих потужностях, тому чекати швидких змін не варто, але більш віддалені наслідки все-таки будуть», — резюмував Левицький.

 

Kurkul.com